2014. június 29., vasárnap

Epres-mogyorós torta - egy finom pite hétvégére

Szeretem ezt a pitét, mert rendkívül finom és harmonikus és nagyon látványos. A mogyoró, a karamell és az eper nagyon harmonikus egységet alkotnak, mégis megtartja mindegyik a saját eredetiségét. Igazi kora nyári édesség (tudom, hogy már nem kora nyár van), alkalmas piknikre, kerti sütésre, vagy egyszerűen egy egyszerű vasárnapi ebéd befejezésére. Elég magas a kalóriatartalma, úgyhogy mindenképp álljunk meg egy szeletnél, vagy pedig mozogjunk valamit utána. Ezzel fejezem be az idei epres édességeket, nemcsak azért, mert már vége a szezonnak, hanem azért is, mert már nem lehet kapni.

Hozzávalók (6 szelethez):

A tésztához:
  • 150 g liszt
  • 100 g kockára vágott vaj
  • 50 g darált mogyoró
  • 50 g porcukor
  • 1 tojássárgája
A krémhez:
  • 250 g mascarpone
  • 2 evőkanál porcukor
  • 150 ml tejszín
  • 450 g eper
 Az öntethez:
  • 140 g vajkaramell
  • 6 evőkanál tej
  • 85 g pirított mogyoró durvább darabokra vágva
 Elkészítés:
  1. Melegítsük elő a sütőt 190 fokra. Öntsük a darált mogyorót és a lisztet egy keverőtálba, adjuk hozzá a vajat, és robotgéppel kezdjük el keverni. Ha már teljesen összeállt, öntsük bele a cukrot is, és keverjük el alaposan. Végül adjuk hozzá a tojássárgáját és 1-2 kanál hideg vizet és keverjük teljesen homogénné a tésztát.
  2. Tegyük a tésztát lisztezett nyújtódeszkára, nyújtsuk ki és nyomkodjuk egy piteformába. A lelógó részeket késsel vágjuk le, és negyedóráig pihentessük a tésztát a hűtőben. Vágjunk ki egy megfelelő mérető kört a sütőpapírból, tegyük a tészta tetejére, szórjuk rá a sütőbabot és süssük a tortát 15 percig, utána vegyük le a sütőpapír és a sütőpapírt és a sütőbabot és süssük további 5 percig, hogy tökéletes aranybarna színt kapjon.
  3. Öntsük a vajkaramellát és a tejet egy kisebb lábosba, kezdjük el melegíteni, és ha a karamell beleolvadt a tejbe, húzzuk le a tűzről és tegyük félre.
  4. Verjük fel a mascarponét a porcukorral, és egy külön tálban verjünk kemény habot a tejszínből is. Keverjük össze a mascarponét és a tejszínt. Az eper felét vágjuk kisebb darabokra és adjuk a krémhez. Vegyük ki a tortát a formából, az alját hintsük meg a vajkaramellás öntet kétharmadával, majd töltsük meg a mascarponés krémmel.
  5. Vágjuk fel a maradék epret és szórjuk a tortára. Öntsük rá a maradék karamell öntetet, végül szórjunk rá pirított mogyorót.
SZELETENKÉNT: 863 kcal, 10 g fehérje, 58 g szénhidrát, 67 g zsír (ebből: 33 g telített zsír)

Nincsenek megjegyzések: