A természet rengeteg kincset rejt magában, amit ha nyitott szemmel járunk, sikeresen ki is használhatunk. Ilyen felbecsülhetetlen érték a bodzavirág, amiből pár év kihagyással idén megint szörpöt gyártottam. Nemcsak finom, de sokáig kitart, és egészségesebb is, ha magunk csináljuk és nem a boltit vesszük meg (ebbe legalább pontosan tudjuk, hogy mi kerül bele). A bodza nagyon jól alkalmazkodott az urbanizált életmódunkhoz, gyakori jelenség az utak és a vasúti töltések mentén (lehetőleg a forgalmas utaktól minél távolabb szedjük, mert a megfelelő minőséget csak így lehet garantálni). De vigyázzunk, mert nem mindegyik fajta ehető, sőt egyesek kifejezetten mérgezőek (esetenként hányás, fejfájást, hasmenést, extrém esetben pedig halált okozhatnak). Szörp készítésre a fekete bodza (Sambucus nigra) alkalmas, amit jellegzetes, édeskés illatáról könnyen felismerhető. Tárolni mindenképpen egy hűvös helyen kell, különben megbuggyan, és dobhatjuk ki az egészet. Az elkészült szörp többféleképpen hígítható, nekem az egyik kedvencem a Maci fröccs (igen, tudom, hogy az eredeti recept szerint málna szörp kell bele, de szerintem bodzaszörppel legalább olyan finom). Ajánlom emellett még a mentával és gyömbérrel való ízesítést, de mindenki kísérletezzen vele bátran. FIGYELEM! Ahhoz hogy a szörp minél tovább tartson (értsd: ne romoljon meg) hosszútávon a mélyhűtőben kell tárolni. Boldog Pünkösdöt mindenkinek!
Hozzávalók (4 literhez):
- 40-48 bodzavirág
- 4 liter víz
- 4 kg cukor
- 4 citrom
- 120 g borkősav
- A rövid szárú bodzavirágokat beledobjuk a vízbe és tegyük hozzá a cukrot, a borkősavat és a citromot karikákra vágva.
- Keverjük össze egy fakanállal, majd hagyjuk 8-10 napig állni. 1-2 naponta keverjük meg fakanállal.
- A kész szörpöt szűrjük le és töltsük üvegekbe.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése