2014. június 15., vasárnap

Gyömbéres eperleves fehérborral - elegánsan egyszerű

Vannak nagyon elegáns, mégis egyszerű ételek. Ilyen a gyömbéres eperleves fehérborral is, amit Varga Gábor Desszert szerelem című könyvében találtam. Ránézésre egy egyszerű eperkompótnak hat (legalább olyan egyszerű elkészíteni is), de megkóstolva egy egészen különleges élményt ad, ahogy az eper átveszi a fehérbor és a bor az eper ízét. Elegáns házasság ez, olyan koszorúslányokkal, mint a gyömbér, menta és a vanília. Tudom, nagyon elmentem az eredeti gondolatomtól... Szóval, nagyon ajánlom mindenkinek ezt a csodálatos késő tavaszi - kora nyári - levest, ami kinézetében egyszerű, de mégis látványos desszert.

Hozzávalók (3 személyre):
  • 125 ml édes muskotályos fehérbor
  • 125 ml víz
  • 13 g barna cukor
  • 1 kávéskanál friss, reszelt gyömbér
  • 1 db vaníliarúd
  • 7 db mentalevél
  • 250 g eper
Elkészítés:
  1. Hámozzuk meg a gyömbért és reszeljük finomra. A mentaleveleket szedjük le a szárról és a vaníliarudat vágjuk hosszában félve.
  2. A bort és a vizet mérjük egy lábosba és adjuk hozzá a barna cukrot, a vaníliarudat, a mentaleveleket, és a reszelt yömbért. Ezután melegítsük forróra, de ne forraljuk fel.
  3. Amíg melegszik a boros lé, addig kockázzuk fel az epret.
  4. A forró boros részt még melegen szűrjük le és adjuk hozzá az epreket. Fedjük le fóliával és tegyük a hűtőbe egy órára, hogy az ízek összeérjenek. Hidegen tálaljuk.
ADAGONKÉNT: 86 kcal, 0,66 g fehérje, 12 g szénhidrát, 0,28 g zsír (ebből: 0,1 g telített zsír)

Nincsenek megjegyzések: