2015. július 5., vasárnap

Gyümölcsleves - ahogy anyukám csinálja

Szóval, anyukám csinálja a legjobb gyümölcslevest a világon. Ez egy vitán felülálló dolog, főleg azért, mert aki kóstolta mind így gondolja, aki meg nem, annak nincs viszonyítási alapja, szóval fogadjuk ezt el egy általános igazságnak. Nekem egy rendkívül perverz szokásom van, konkrétan az, hogy melegen eszem a gyümölcslevest, és hidegen kifejezetten utálom. Erre a levesre igazából nincs állandó receptünk, szezongyümölcsöktől függ (ebben bogyós gyümölcsök vannak), hogy éppen mit rakunk bele, mindenesetre csak ajánlani tudom mindenkinek, így nyári melegben jéghidegen, vagy ha olyan furcsa ízlése van mint nekem, akár melegen is.
 
Hozzávalók (8 főre):
  • 450 g meggybefőtt
  • 450 g sárgabarackbefőtt
  • 1 rúd fahéj
  • 20 db szegfűszeg
  • 3 evőkanál cukor
  • 3 evőkanál citromlé
  • 250 ml víz
  • 200 g szezongyümölcs
  • 3 evőkanál liszt
  • 300 ml tej
Elkészítés:
  1. A befőtteket szűrjük le és a levüket tegyük egy fazékba, a gyümölcsöket tegyük félre. A gyümölcsléhez hozzáadjuk a gyümölcsöket, a fahéjat, a cukrot és a citromlevet, majd a vizet és felforraljuk.
  2. Közben elkészítjük a habarást. A lisztet egy tálba tesszük,, majd kevés tejet öntünk hozzá. Habverővel csomómentesre keverjük, és annyi tejet öntünkk még hozzá, hogy nem túl sűrű habarást kapjunk. Majd a forró levesből pár merőkanálnyi lét teszünkk hozzá, hőkiegyenlítés céljából, így nem fog becsomósodni.
  3. A habarást hozzáöntjük a leveshez, és hagyjuk tovább főni még 5 percig, hogy összeálljon.
ADAGONKÉNT: 152 kcal, 2 g fehérje, 31 g szénhidrát, 10 g zsír (ebből: 6 g telített zsír)

Nincsenek megjegyzések: