2015. július 26., vasárnap

Mandulás Firenze-szelet (florentine) - olasz ropogtatnivaló

A firenzei szelet, mint a nevéből is kitűnik Firenzéből származik, de pontos eredetét homály fedi, csupán annyi biztos, hogy a XIX. század második felében ott tökéletesítették és indították el hódító útjára. A firenzei szeletből (és német rokona a moszkauer, ami nagyon hasonló hozzá és szintén egy városról kapta a nevét) ezer és egy változatban létezik, és általában karácsony tájékán kerül az asztalra, de igazából bármikor fogyasztható. (én különösen szeretem fagylalt mellé). Légmentesen záródó dobozban 2-3 napig eláll, de a rétegek közé tegyünk sütőpapírt, hogy ne ragadjanak össze a kekszek.

Hozzávalók (16 darabhoz):
  • 2 evőkanál vaj + az ecseteléshez
  • 2 tojásfehérje
  • 100 g cukor
  • 2 evőkanál liszt
  • 300 g szeletelt mandula
Elkészítés:
  1.  Keverjük simára a vajat, a tojásfehérjéket, a cukrot és a lisztet, majd adjuk hozzá a mandulát. Egy tepsire tegyünk sütőpapírt, majd kenjük meg azt olvasztott vajjal. Vizes kézzel formázzunk kekszeket a keverékből és tegyük őket a tepsire.
  2. 160 fokon süssük 15-18 percig, amíg aranybarnák nem lesznek, majd tegyük őket egy rácsra és hagyjuk kihűlni.
DARABONKÉNT:  165 kcal, 4,5 g fehérje, 9 g szénhidrát, 12 g zsír (ebből: 2 g telített zsír)

Nincsenek megjegyzések: