A firenzei szelet, mint a nevéből is kitűnik Firenzéből származik, de pontos eredetét homály fedi, csupán annyi biztos, hogy a XIX. század második felében ott tökéletesítették és indították el hódító útjára. A firenzei szeletből (és német rokona a moszkauer, ami nagyon hasonló hozzá és szintén egy városról kapta a nevét) ezer és egy változatban létezik, és általában karácsony tájékán kerül az asztalra, de igazából bármikor fogyasztható. (én különösen szeretem fagylalt mellé). Légmentesen záródó dobozban 2-3 napig eláll, de a rétegek közé tegyünk sütőpapírt, hogy ne ragadjanak össze a kekszek.
Hozzávalók (16 darabhoz):
- 2 evőkanál vaj + az ecseteléshez
- 2 tojásfehérje
- 100 g cukor
- 2 evőkanál liszt
- 300 g szeletelt mandula
- Keverjük simára a vajat, a tojásfehérjéket, a cukrot és a lisztet, majd adjuk hozzá a mandulát. Egy tepsire tegyünk sütőpapírt, majd kenjük meg azt olvasztott vajjal. Vizes kézzel formázzunk kekszeket a keverékből és tegyük őket a tepsire.
- 160 fokon süssük 15-18 percig, amíg aranybarnák nem lesznek, majd tegyük őket egy rácsra és hagyjuk kihűlni.

Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése