A csokoládémousse egy nagyon egyszerű, de annál elegánsabb francia édesség. Egy levegős habkrém (maga a mousse szó is habot jelent), amely tökéletes vendégváró, vagy akár egy kellemes vacsora fénypontjaként is megállja a helyét. Érdemes a fegyvertárunkban tartani, mert meglehetősen egyszerű elkészíteni és nem kellenek extra hozzávalók. Ez a változat eltér egy kicsit az eredeti recepttől, kicsit kalória- és zsírszegényebb. Lehet alacsonyabb, 40-50%-os csokoládét is használni, de akkor számolnunk kell vele, hogy kalóriadúsabb lesz. Nagy előnye, hogy akár előző nap is elkészíthetjük, mert hűtőben 2 napig simán eláll.
Hozzávalók (4 személyre):
- 85 g étcsokoládé (minimum 70%-os kakaótartalommal)
- 1 evőkanál kakaópor + a szóráshoz
- fél teáskanál instant kávé
- fél teáskanál vaníliakivonat
- 2 tojásfehérje
- 50 g magas zsírtartalmú görög joghurt
- maroknyi gyümölcs vagy csokoládé (díszítéshez - elhagyható)
Elkészítés:
- Vágjuk a csokoládét nagyon finomra, és tegyük egy akkora tűzálló tálba, ami pont jól illeszkedik egy lábosra. A lábosban forraljunk vizet. Keverjük össze a vaníliakivonatot, a kakaóport, az instant kávét 2 evőkanál vízzel, és tegyük a tálba. A tálat tegyük gyöngyöző víz fölé, és állandó keverés mellett olvasszuk fel a csokoládét, majd vegyük le a tűzhelyről, és kevergessük tovább. Ha a megolvadt csokoládé elég sűrű, keverjünk bele 2 evőkanál vizet (ettől nem csak hígabb, de selymesebb is lesz az állaga.
- verjük fel a tojásfehérjét, majd adjuk hozzá a cukrot, és verjük kemény habbá. Keverjük bele a joghurtot a kihűlt csokoládéba. Egy fémkanál segítségével forgassuk bele a tojáshab harmadát, keverjük össze, majd óvatosan adjuk hozzá a többi tojáshabot (ügyeljünk arra, hogy ne keverjük túl, mert akkor kikeverjük belőle a levegőt, és összeesik).
- Adagoljuk 4 pohárba a csokoládéhabot és a tetejét díszíthetjük csokoládédarabokkal vagy gyümölcsökkel.
ADAGONKÉNT: 167 kcal, 4 g fehérje, 16 g szénhidrát, 10 g zsír (ebből: 5 g telített zsírsav)

Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése