Na a Tarte Tatin egy igazi rusztikus francia édesség, ami igazából bármelyik gyümölcsből elkészíthető, de nekem személy szerint a klasszikus almás a kedvencem. Az édesség eredete a XIX. századig nyúlik vissza, amikor is Caroline és Stéphanie Tatin együtt vezették Lamotte-Beuvron-ban a mai napig is működő jó nevű fogadójukat. A legenda szerint Stephanie-t annyira feltartotta egy bőbeszédű vendég, hogy teljesen megfeledkezett a desszertről. Ijedtében a konyhába rohant, ahol megpillantotta, a meghámozott almákat. Ezeket gyorsan vajjal és cukorral együtt bedobta egy vas serpenyőbe, erre tésztát rakott, és a kemencébe tette. Mikor szórakozottságából magához tért, rádöbbent, hogy amibe belefogott, az se nem torta, se nem sült gyümölcs. A felszolgálás közben nagyban zajlott, így kénytelen volt folytatni a sütést és megszületett a Tarte Tatin (Tatin kisasszonyok tortája), amely nevét végülis Curnonsky francia író és gasztronómus adta 1928-ban. a desszert ma is töretlen sikernek örvend, mind Franciaországban, mind a világ többi felén. Nagyon fontos hogy megfelelően kemény almafajtát válasszunk a tortának, különben az egész lekváros állagú lesz.
Hozzávalók (8 szelethez):
- 100 g vaj
- 200 g cukor
- 1 citrom leve
- 1 teáskanál fahéj
- 6 db alma (megpucolva, kimagozva, és nyolcadokra vágva)
- 200 g liszt
- 50 g porcukor
- 100 g vaj
- 1 tojássárgája
- 3 evőkanál víz
- a tésztához a hozzávalókat alaposan összegyúrjuk, míg ruganyos tésztát nem kapunk, majd berakjuk a hűtőbe egy két órára pihenni.
- A vajat a cukorral egy tapadásmentes serpenyőben főzzük addig, míg elkezd karamellizálódni. Ekkor öntsük fel a citromlével, adjuk hozzá az almát és a fahéjat. Nagy lángon óvatosan kavargatva főzzük addig, amíg az alma kicsit megpuhul.
- Miután az alma kicsit lehűlt, öntsük piteformába, rendezzük el. A tésztát nyújtsuk ki és terítsük a formára, úgy hogy 1 cm maradjon pluszban a forma széléhez képestm ajd a szélét óvatosan nyomkodjuk a piteforma széle ésaz alma közé. A tésztába egy villával szurkáljunk lyukakat, hogy a gőz eltávozhasson sütés közben.
- 200 fokon 25 perc alatt süssük aranybarnára (ha leveles tésztával csináljuk süssük 180 fokon 20 percig). Miután megsűlt hagyjuk egy kicsit kihűlni, majd egy tányér segítségével fordítsuk ki a tortát a piteformából.

Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése