2015. május 3., vasárnap

Tarte Tatin - francia lecke

Na a Tarte Tatin egy igazi rusztikus francia édesség, ami igazából bármelyik gyümölcsből elkészíthető, de nekem személy szerint a klasszikus almás a kedvencem. Az édesség eredete a XIX. századig nyúlik vissza, amikor is Caroline és Stéphanie Tatin együtt vezették Lamotte-Beuvron-ban a mai napig is működő jó nevű fogadójukat. A legenda szerint Stephanie-t annyira feltartotta egy bőbeszédű vendég, hogy teljesen megfeledkezett a desszertről. Ijedtében a konyhába rohant, ahol megpillantotta, a meghámozott almákat. Ezeket gyorsan vajjal és cukorral együtt bedobta egy vas serpenyőbe, erre tésztát rakott, és a kemencébe tette. Mikor szórakozottságából magához tért, rádöbbent, hogy amibe belefogott, az se nem torta, se nem sült gyümölcs. A felszolgálás közben nagyban zajlott, így kénytelen volt folytatni a sütést és megszületett a Tarte Tatin (Tatin kisasszonyok tortája), amely nevét végülis Curnonsky francia író és gasztronómus adta 1928-ban. a desszert ma is töretlen sikernek örvend, mind Franciaországban, mind a világ többi felén. Nagyon fontos hogy megfelelően kemény almafajtát válasszunk a tortának, különben az egész lekváros állagú lesz.

Hozzávalók (8 szelethez):
  • 100 g vaj
  • 200 g cukor
  • 1 citrom leve
  • 1 teáskanál fahéj
  • 6 db alma (megpucolva, kimagozva, és nyolcadokra vágva)
A tésztához (ha nincs kedvünk vagy időnk vele bajlódni, használhatunk 1 csomag leveles tésztát is):
  • 200 g liszt
  • 50 g porcukor
  • 100 g vaj
  • 1 tojássárgája
  • 3 evőkanál víz
Elkészítés:
  1. a tésztához a hozzávalókat alaposan összegyúrjuk, míg ruganyos tésztát nem kapunk, majd berakjuk a hűtőbe egy két órára pihenni.
  2. A vajat a cukorral egy tapadásmentes serpenyőben főzzük addig, míg elkezd karamellizálódni. Ekkor öntsük fel a citromlével, adjuk hozzá az almát és a fahéjat. Nagy lángon óvatosan kavargatva főzzük addig, amíg az alma kicsit megpuhul.
  3. Miután az alma kicsit lehűlt, öntsük piteformába, rendezzük el. A tésztát nyújtsuk ki és terítsük a formára, úgy hogy 1 cm maradjon pluszban a forma széléhez képestm ajd a szélét óvatosan nyomkodjuk a piteforma széle ésaz alma közé. A tésztába egy villával szurkáljunk lyukakat, hogy a gőz eltávozhasson sütés közben.
  4. 200 fokon 25 perc alatt süssük aranybarnára (ha leveles tésztával csináljuk süssük 180 fokon 20 percig). Miután megsűlt hagyjuk egy kicsit kihűlni, majd egy tányér segítségével fordítsuk ki a tortát a piteformából.
SZELETENKÉNT: 466 kcal, 3,3 g fehérje, 62,5 g szénhidrát, 44 g zsír (ebből 25 g telített zsír)

Nincsenek megjegyzések: