2015. május 10., vasárnap

Citromos muffin - ötórai tea

Nos, ha teljesen őszinte akarok lenni, ez nem is igazán muffin, hanem az angol citromos piskóta muffinpapirba tett újragondolása, ezért nem is olyan tömény, mint a valódi muffin, sokkal omlósabb és könnyebb a tésztája, így azoknak is ajánlom a kipróbálását, akik nem szeretik egyébként a muffint. Ez a sütemény az egyik alapvető kelléke az igazi brit ötórai teának, ami nem is akkor történik hagyományosan Angliában, hanem délután 3-4 óra körül. A félreértés okozója talán az, hogy az alsóbb társadalmi rétegek tea-nak nevezik a vacsorát, amit este 5-6 óra között fogyasztanak.
Hozzávalók (12 darabhoz):
  • 250 g vaj
  • 400 g cukor
  • 3 tojás
  • 450 g liszt
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 3 citrom leve és héja
Elkészítés:
  1. Béleljük ki a muffintepsit papírkosarakkal. Elektromos habverővel keverjük össze a vajat 250 g cukorral, a tojásokkal, a liszttel, a sütőporral, 1 citrom levével és 2 citrom héjával. Ne dolgozzuk ki túlságosan. Osszuk el a tésztát a formákba (eléggé tele lesznek), majd 160 fokon süssük 30 percig.
  2. Hagyjuk hűlni 2 percig, majd tegyük a süteményeket egy rácsra, és szurkáljuk meg több helyen. A maradék citromlevet keverjük össze a megmaradt cukorral és citromhéjjal. Öntsük a süteményekre és hagyjuk kihűlni.
DARABONKÉNT: 378 kcal, 4 g fehérje, 51 g szénhidrát, 19 g zsír (ebből: 9 g telített zsír)

Nincsenek megjegyzések: