2015. május 24., vasárnap

Vaníliás panna cotta karamellizált narancsöntettel - olasz meló

A panna cotta egy Észak-Olaszországból, Piemontból származik. Magas zsírtartalmú, jó minőségű tejszínből készül tojás nélkül, és ennek is ezer és egy változata létezik. Alapvetően vaníliás tejszínpuding, aminek az ízét leginkább a hozzáadott öntet határozza meg. Tekintettel arra, hogy van otthon még egy kis narancslikőröm, így erre a receptre esett a választásom. A panna cottának nagy előnye, hogy jó előre el lehet készíteni, mivel hűtőszekrényben akár két napig is eláll, sőt egyébként kifejezetten érdemes hűtőben legalább 5 órán át pihentetni, hogy tökéletesen megszilárduljon és hogy az ízek megfelelően összeérjenek.
 Hozzávalók (5 személyre):
  • 3 zselatinlap
  • 65 ml tej
  • 1 narancs héja
  • 1 vaníliarúd
  • 70 g porcukor
  • 600 ml tejszín
A narancsöntethez:
  • 125 g cukor
  • 3 evőkanál narancslikőr
  • 2 narancs húsa (a fehér hártyától megtisztítva)
  • fél narancs leve
Elkészítés:
  1. Áztassuk hideg tejbe a zselatinlapokat. Közben tegyük egy lábasba a reszelt narancshéjat, a félbevágott vaníliarudat és a cukrot, majd öntsük fel 400 ml tejszínnel, és forraljuk fel. Kis lángon főzzük addig, amíg a kétharmadára nem sűrűsödik. Közben vegyük ki a zselatinlapokat a tejből, tegyük félre, és a tejet melegítsük fel. Ekkor tegyük bele vissza a zselatint, és keverjük amíg fel nem olvad., öntsük át a tejszínbe, majd szűrjük le a folyadékot.
  2. Enyhén verjük fel a maradék tejszínt, és forgassuk bele a dermedő folyadékba. Öntsük z egészet egy minimum fél literes űrtartalmú edénybe és legalább 5 órára tegyük a hűtőbe hűlni.
  3. A narancsöntethez karamellizáljuk a cukrot egy tapadásmentes serpenyőben, öntsük fel a narancslikőrrel, a és a narancslével. Kis lángon kevergessük tovább, amíg szirupos állagú nem lesz.
  4. Vegyük ki a panna cottát a hűtőből, lazítsuk fel a szélénél egy késsel, majd egy pillanatra mártsuk meleg vízbe az alját. Borítsuk ki egy tálba, tegyünk köré narancsgerezdeket, majd locsoljuk meg az öntettel és díszítsük reszelt narancshéjjal.
ADAGONKÉNT: 819 kcal, 6 g fehérje, 52 g szénhidrát, 65 g zsír (ebből: 36 g telített zsír)

Nincsenek megjegyzések: