A panna cotta egy Észak-Olaszországból, Piemontból származik. Magas zsírtartalmú, jó minőségű tejszínből készül tojás nélkül, és ennek is ezer és egy változata létezik. Alapvetően vaníliás tejszínpuding, aminek az ízét leginkább a hozzáadott öntet határozza meg. Tekintettel arra, hogy van otthon még egy kis narancslikőröm, így erre a receptre esett a választásom. A panna cottának nagy előnye, hogy jó előre el lehet készíteni, mivel hűtőszekrényben akár két napig is eláll, sőt egyébként kifejezetten érdemes hűtőben legalább 5 órán át pihentetni, hogy tökéletesen megszilárduljon és hogy az ízek megfelelően összeérjenek.
Hozzávalók (5 személyre):
- 3 zselatinlap
- 65 ml tej
- 1 narancs héja
- 1 vaníliarúd
- 70 g porcukor
- 600 ml tejszín
- 125 g cukor
- 3 evőkanál narancslikőr
- 2 narancs húsa (a fehér hártyától megtisztítva)
- fél narancs leve
- Áztassuk hideg tejbe a zselatinlapokat. Közben tegyük egy lábasba a reszelt narancshéjat, a félbevágott vaníliarudat és a cukrot, majd öntsük fel 400 ml tejszínnel, és forraljuk fel. Kis lángon főzzük addig, amíg a kétharmadára nem sűrűsödik. Közben vegyük ki a zselatinlapokat a tejből, tegyük félre, és a tejet melegítsük fel. Ekkor tegyük bele vissza a zselatint, és keverjük amíg fel nem olvad., öntsük át a tejszínbe, majd szűrjük le a folyadékot.
- Enyhén verjük fel a maradék tejszínt, és forgassuk bele a dermedő folyadékba. Öntsük z egészet egy minimum fél literes űrtartalmú edénybe és legalább 5 órára tegyük a hűtőbe hűlni.
- A narancsöntethez karamellizáljuk a cukrot egy tapadásmentes serpenyőben, öntsük fel a narancslikőrrel, a és a narancslével. Kis lángon kevergessük tovább, amíg szirupos állagú nem lesz.
- Vegyük ki a panna cottát a hűtőből, lazítsuk fel a szélénél egy késsel, majd egy pillanatra mártsuk meleg vízbe az alját. Borítsuk ki egy tálba, tegyünk köré narancsgerezdeket, majd locsoljuk meg az öntettel és díszítsük reszelt narancshéjjal.
ADAGONKÉNT: 819 kcal, 6 g fehérje, 52 g szénhidrát, 65 g zsír (ebből: 36 g telített zsír)

Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése