2015. január 25., vasárnap

Citruspuding - édes vitaminpótlás


A tél kellős közepén járunk, és tombolnak a különböző vírusok, kezdve rögtön az influenzával. Ezért nagyon fontos a téli időszakban a megfelelő vitaminpótlás (főleg a C-vitamin), nehogy legyengüljünk, és ágynak essünk. Persze, ha már valaki bevitte a vírust a közösségbe (legyen iskola, munkahely, család), akkor már tényleg nagyon nehéz kivédeni. A citruspuding 3, C-vitaminban rendkívül gazdag citrusfélét tartalmaz, a citromot, a lime-ot és grapefruitot, amik köztudottan jót tesznek az immunrendszernek. Savanykás ízük pedig kis melegséget hozhat a hideg napokra. Mindenképpen ajánlom, nem csak azért, mert a citrusféléknek szezonja van, hanem mert rendkívül üde íze van.

Hozzávalók (4 személyre):
  • 50 g vaj + a kenéshez
  • 200 g porcukor + a szóráshoz
  • 2 citrom héja
  • 2 lime héja
  • 1 grapefruit héja
  • 100 ml citruslé (citromlé, limelé és grapefruitlé vegyesen)
  • 3 tojás (szétválasztva)
  • 50 g liszt
  • 250 ml tej
Elkészítés:
  1. Melegítsük eő a sütőt 180 fokra, és kenjünk ki vajjal egy közepes méretű, tűzálló tálat. Robotgéppel keverjük össze a vajat, a citrushéjakat, és a porcukrot, amíg ki nem fehéredik. Adjuk hozzá a citruslevet, a tejet, a tojássárgáját, és keverjük jól össze. Forraljunk vizet.
  2. Egy tálban verjük fel a tojásfehérjét (ne túl keményre), majd óvatosan keverjük hozzá a citrusos krémhez. A krémet öntsük át a kivajazott tálba, és tegyük egy nagyobb tepsive, amelybe előzetesen beleöntöttük a felforralt vizet úgy, hogy a közepéig érje annak falát. Süssük 35-40 percig, amíg a teteje megbarnul és megkeményedik, de a belseje még puha. Izlés szerint a tálaláskor a tetejét megszórhatjuk porcukorral.
ADAGONKÉNT: 432 kcal, 8 g fehérje, 61 g szénhidrát, 17 g zsír (ebből: 9 g telített zsír)

Nincsenek megjegyzések: