2015. január 18., vasárnap

Crêpes Suzette - az igazi francia palacsinta

Remélem senkit sem kell megtanítani palacsintát készíteni, mert szerintem egyike azoknak a dolgoknak, amit az ember lánya először megtanul elkészíteni, de ha mégsincs így, akkor írjatok, és felteszem a receptjét. Nos, akkor a bevezetés után vágjunk bele. Az európai palacsinta, a crêpes eredetét nehéz lenne megállapítani, mert számos országban elterjedt, még a tengerentúlon is. Szerény véleményem szerint, mivel a britek és az amerikaiak is a francia elnevezést vették át, talán francia eredetű lehet maga az alaptészta is. A Crêpes Suzette viszont teljesen biztosan francia. Ez a klasszikusan elkészített francia változata, amely finom narancs ízével engem teljesen elvarázsolt.

Hozzávalók (4 személyre):
  • 12 db palacsinta
  • 3 evőkanál porcukor
  • 250 ml frissen facsart narancslé (2-3 narancs leve)
  • 1 narancs héja
  • 1 evőkanál citromlé
  • 1 evőkanál narancslikőr
  • 50 g vaj
Elkészítés:
  1. Öntsük a cukrot egy serpenyőbe, , és alacsony hőfokon hagyjuk, hogy borostyánszínű karamellé váljon. 
  2. Ha elkészült a karamell, vegyük le a serpenyőt, és óvatosan öntsük rá a narancslevet (vigyázzunk, mert mikor ráöntjük a karamell elkezdhet pattogni). Adjuk hozzá a citromlevet, a narancslikőrt, és a narancshéjat is, majd tegyük vissza a tűzhelyre, és addig főzzük, amíg a karamell ismét folyékonnyá nem válik.
  3. Kis darabokban adjuk hozzá a vajat is, és forraljuk, hogy egy kicsit elpárologjon, és fényessé váljon. Tegyük a palacsintákat a serpenyőbe, hogy átmelegedjenek, és a szósszal leöntve azonnal tálaljuk.
ADAGONKÉNT: 451 kcal, 9 g fehérje, 51 g szénhidrát, 22 g zsír (ebből: 13 g telített zsír)

Nincsenek megjegyzések: