2014. november 23., vasárnap

Tejkaramellakrémmel töltött omlós keksz (alfajores) - (latin-) amerikai álom

Na, meg vagyok lőve, mert eltérő információkat olvastam ennek a teasüteménynek az eredetéről. Olvastam azt, hogy perui, hogy argentin, hogy a gyarmatosítók hozták be. A lényeg az, hogy nagyon közkedvelt, és nagyon finom omlós teasütemény, amit rendkívül egyszerű elkészíteni, és még könnyebb elpusztítani (bár az én ízlésemnek kicsit tömény). Gyakran szoktam csinálni, mert. mert ideális egy barátnős/szülős beszélgetés mellé, és szinte minden italhoz kiválóan passzol. Lezárt dobozban nagyon sokáig eláll, bár szerintem az a veszély, hogy ránk romlik nem áll fenn. A megmaradt tojásfehérjét pedig lefagyaszthatjuk későbbre. Egy tipp: a kész sütinek kifejezetten jót tesz, ha áll 1 napot, mert akkor össze tudnak érni rendesen az ízek.

Hozzávalók (25 darabhoz):
  • 125 g vaj
  • 40 g porcukor
  • 1 rúd vanília
  • 220 g liszt
  • 30 g étkezési keményítő
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 3 tojássárgája
  • 1 csipet só
  • 150 g dulche de leche (készen is kapható, de csinálhatunk is)
Elkészítés:
  1. A tésztához a mixer dagasztójával összedolgozzuk a vajat, a porcukrot, a sót és a vaníliát. Egy másik tálban összekeverjük a lisztet, az étkezési keményítőt és a sütőport, majd fokozatosan a vajas masszához keverjük. végül hozzáadjuk a tojássárgákat, és tésztává gyúrjuk össze. Fóliába csomagolva egy hűvös helyen pihenni hagyjuk.
  2. A sütőt 170 fokra előmelegítjük. A tésztából vékony lapot nyújtunk, és 5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval 50 db korongot szúrúnk ki (ha több, vagy kevesebb, az nem baj, a lényeg, hogy páros számú legyen). 15 perc alatt süssük ki (a keksz éppen csak egy kis színt kapjon, de ne piruljon meg. a megsült korongokat hagyjuk kihűlni.
  3. 2 korong közé kenjünk egy teáskanál karamellkrémet, majd ragasszuk őket össze. A kész kekszek tetejére szórjunk porcukrot (elhagyható).
DARABONKÉNT: 214 kcal, 5 g fehérje, 33,7 g szénhidrát, 8,3 g zsír (ebből 3,4 g telített zsír)

Nincsenek megjegyzések: