2014. november 16., vasárnap

Tejkaramellakrém (dulche de leche) - készítsünk otthon karamellát

Jó dolog krémeket, lekvárokat otthon csinálni, mert nem mindig tudom olyan minőségben olcsón beszerezni, mint szeretném, vagy egyáltalán nem találom meg (a lemon curd-del voltam így egy darabig). A dulche de leche egy viszonylag könnyen beszerezhető dolog. Egyrészt kapható delikát boltokban, másrészt az orosz változata a piacokon. Mégis, eldöntöttem, hogy elkészítek ezúttal én egy adagot, egy jövő héten bemutatandó édességhez. Ez az édesség többféleképp elkészíthető. A legegyszerűbb változata, ha konzerves sűrített tejet beleteszünk egy fazékba, annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje, és 3-4 órán keresztül főzzük gyöngyöző vizben. A vizet közben folyamatosan pótoljuk, mert ha nem elég alatta, előfordulhat, hogy felrobban a konzerv. De természetesen nem ez az egyetlen üdvözítő módszer... Egy kis kulturális adalék, hogy a dulche de leche-t a spanyol gyarmatosítók vitték Latin-Amerikába, ahol nagyon hamar elterjedt. Amennyire én tudom gyakran eszik kenyérre kenve.

Hozzávalók (300 ml):
  • 1000 ml tej
  • 500 g nádcukor
  • fél rúd vanília
  • 1 csipet só
Elkészítés:
  1. A tejet és a cukrot összekeverjük, hozzáadjuk a sót és a vaníliát alacsony lángon egy órán át felfőzzük.
  2. Egy óra elteltével felvesszük a lábas felett a lángot és elkezdjük kevergetni. amíg előbukkan a lábos feneke. Ez kb. fél órát fog igénybe venni, ezalatt csomómentessé válik. Amennyiben még mindig csomós, robotgéppel dolgozzuk át.
  3. Miután elkészült öntsük át befőttes üvegbe, és hagyjuk lehűlni.
ADAGONKÉNT (50 G): 426 kcal, 5,65 g fehérje, 88 g szénhidrát, 4,65 g zsír, (ebből: 2,8 g telített zsír)

Nincsenek megjegyzések: