Ebben az időszakban a zöldségek egyik sztárja a sütőtök, aminek a csúcspontja az angolszász világban nagy hagyományokkal rendelkező Halloween ünnepe, amely minden évben október 31. Mielőtt még elkezdene akárki is hőbörögni, nem ünneplem a Halloweent, de azért nem árt más kultúrák szokásaival is tisztában lenni. Ez az ősi kelta hagyomány szerint a boszorkányok, kísértetek, és démonok ünnepe. Ennek a keretében faragnak töklámpásokat (Jack O'lantern - a nevét egy részeges kovácsról kapta, akit nem engedtek be se a pokolba, se a mennybe), melynek eredeti célja az volt, hogy az itt rekedt lelkek ennek a fényénél keressék a megnyugvást. De hogy ne vesszen kárba a kifaragott lámpás belseje, számos ételt készítenek belőle, mint például a sütőtökös-pekándiós rétest.
Hozzávalók (6 személyre):
- 1 kg sütőtök kockára vágva (ez a súly a megtisztítás és kimagozás után értendő)
- 2 teáskanál olaj
- 140 g barna cukor + a réteslapok megszórására
- 100 g őrölt mandula
- 100 g friss fehér kenyérmorzsa
- 1 felvert tojás (keveset tegyünk félre a rétes megkenéséhez)
- 1 evőkanál fahéj
- 1 teáskanál frissen reszelt szerecsendió
- 6 lap rétestészta
- 85 g olvasztott vaj
- 100 g durvára aprított pekándió (egy evőkanált tegyünk félre a rétes meghintésére)
- juharszirup a tálaláshoz (elhagyható)
- vaniliasodó a tálaláshoz (elhagyható)
- Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. A felkockázott sütőtököt tepsibe téve forgassuk össze a az olajjal, és süssük puhára 45 perc alatt, majd hagyjuk kihűlni.
- Késes betétű robotgépben pürésítsük a sütőtököt. Tegyük át egy tálba, keverjük össze a cukorral, a mandulával, a kenyérmorzsával, a tojással, és a fűszerekkel. Ez a folyamat akár a sütés előtt 2 nappal is megtörténhet.
- Vegyük lejebb a sütő hőmérsékletét 160 fokra. A réteslapokat kenjük meg az olvasztott vajjal, és rétegezzük össze úgy, hogy mindegyikre minden lapra hintsünk pekándiót és cukrot. Kanalazzuk a tölteléket a tészta egyik szélére, a hosszú oldalra, a végeken üresen hagyva 2,5-2,5 cm-t. Ezt az üres részt hajtsuk be, majd óvatosan tekerjük fel a rétest. A tészta szélét olvasztott vajjal kenjük meg, és nyomjuk kissé össze.
- Emeljük át a rétest egy tepsibe úgy, hogy az illesztett rész legyen alul. A maradék tojással kenjük meg, és locsoljuk rá a maradék vajat, és hintsünk a tetejére cukrot és pekándiót. Körülbelül 40 perc alatt süssük aranybarnára és ropogósra. Szeletelés előtt pihentessük 10 percig. Tálaláskor önthetünk rá vaniliasodót és juharszirupot.
ADAGONKÉNT: 609 kcal, 12 g fehérje, 61 g szénhidrát, 36 g zsír (ebből 15 g telített zsír)

Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése