2014. szeptember 28., vasárnap

Csokoládés-áfonyás muffin - régi ismerős

Még nem raktam fel a blogba egy klasszikust, a muffint. Pár éve, mikor kitört a láz, boldog boldogtalan muffint sütött, az internet muffin receptekkel, sorra jöttek ki a szakácskönyvek, aztán, mint minden trend leáldozott a nagy rajongás és jött helyette más, de azért szépen csendesen, a mai napig megmaradt a a köztudatban (ha nem is olyan erősen, mint fénykorában). Miért, mert egyszerű és gyorsan megvan, ezért kitűnő vendégváró falat, ráadásul a legtöbb változata akár melegen is fogyasztható. Ez a muffin recept egy meglehetősen alaprecept, de alapvetően a legtöbb  embernek ízlik, emellett zsírszegény, úgyhogy a vonalainkra is vigyáz (persze, ha megállunk egy darabnál).

Hozzávalók (12 darabhoz)
  • 250 g sütőporos liszt (ha nem kapunk, akkor 250 g liszthez keverjünk fél csomag sütőport)
  • 1 evőkanál cukrozatlan kakaó
  • 1 teáskanál sütőpor (a lisztes keveréken felül)
  • 85 g barna cukor
  • 85 g aszalt vörös áfonya
  • 25 g étcsokoládé darabokra törve
  • 125 g zsírszegény joghurt
  • 125 ml zsírszegény tej
  • 3 evőkanál napraforgóolaj
  • 1 tojás
Elkészítés:
  1. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Béleljük ki a muffin sütőformát papírformával (szilikonforma esetén nem kell). Szitáljuk egy tálba a lisztet, a kakaót, a fahéjat és a sütőport. Adjuk hozzá az áfonyát és a cukrot. Az étcsokoládét olvasszuk fel gőz felett vagy mikrohullámú sütőben (közepes fokozaton). Hagyjuk hűlni egy kicsit.
  2. Keverjük össze a joghurtot, a tejet, az olajat, és az enyhén felvert tojást. Készítsünk egy kis mélyedést a száraz hozzávalókba, és öntsük bele a folyékony hozzávalókat. Keverjük össze, és öntsük bele a megolvasztott csokoládé felét, forgassuk össze, majd a másik felét is adjuk hozzá. Ne dolgozzuk össze túlságosan.
  3. Kanalazzuk bele a muffin tepsibe, és süssük 15-20 percig, amíg a tészta jól megemelkedik, és tapintásra ruganyos nem lesz.
DARABONKÉNT: 206 kcal, 4 g fehérje, 37 g szénhidrát, 6 g zsír (ebből: 1 g telített zsír)

Nincsenek megjegyzések: