2014. szeptember 14., vasárnap

Sportszelet-torta - pont, mint a csoki

A családi születésnapok mindig azért különösen kedvesek a szívemnek, mert ilyenkor alkothatok valami igazán különlegeset, csak sikerüljön összeegyeztetni a család ízlését. Apukámmal meg különösen nehéz a helyzet, mert igazából nem tulajdonít sok jelentőséget ennek a jeles napnak, pedig amellett, hogy mit kapjon ajándékba, az okozza legnagyobb fejtörést, hogy milyen tortája legyen. Idén sajnos idő hiánya miatt nem tudtam kulináris különlegességet alkotni, hanem gondoltam egyet és megcsináltam a kedvenc csokija torta változatát, így született meg a Sportszelet-torta, az idő. és ötlethiányosok tortája.

Hozzávalók (8 szelethez):
  • 500 g darált keksz
  • 250 g olvasztott vaj
  • 200 g porcukor
  • 200 ml tej
  • 1 kis üveg rumaroma (vagy 1 kis üveg rum)
  • 3 evőkanál kakaópor
  • egy marék szeletelt mandula (+ a díszítéshez)
  • 100 g étcsokoládé

Elkészítés:
  1. A hozzávalókat alaposan keverjük össze, míg egységes masszává nem válik. Nyomkodjuk bele a fóliával vagy sütőpapírral kibélelt formába, hogy a teteje egyenletes legyen.
  2. A csokoládét egy kanál csokoládéval lassú tűzön olvasszuk fel (ha nem találjuk elég hígnak, keverhetünk hozzá egy kevés vajat is). A csokoládémasszát öntsük a tészta tetejére és egy késsel vagy spatulával simítsuk el a tetején.
  3. A hűtőben legalább egy órát (de akár egy egész éjszakát) pihentessük, hogy jól összeálljon. Ezután kivehetjük a formából és tálalhatjuk.
ADAGONKÉNT: 709 kcal, 12,3 g fehérje, 84,8 g szénhidrát, 44,8 g zsír (ebből 23,6 g telített zsír)



Nincsenek megjegyzések: