A stíriai metélt egy egyszerre szeretett és utált édesség nálunk. Apukám imádja, anyukám utálja. Na nem azért utálja, mert ne ízlene neki, hanem mert rendkívül macerás elkészíteni. Sok időbe telik, de nagyon finom lesz az eredmény. Vélelmezem, hogy magyar, de mindenképpen a régi Osztrák-Magyar Monarchia területéről származik. Nem megyek bele, mert múltkor is parázs vitám támadt egy szlovák ismerősömmel, hogy most a kürtős kalács végül is melyik nemzet sajátja (de igazából mivel a legtöbb tradicionális receptünk a Monarchia idejéből származnak, ezért pár tényleg helyi különlegességen kívül minden érintett nép magáénak tekintheti). Annyi biztos, hogy finom (mind a kürtős kalács, mind a stíriai metélt), csak szánjunk rá egy kis időt. Ha van otthon házi lekvárunk, azzal tálaljuk. A személyes kedvencem a sárgabarack lekvár.
Hozzávalók:
- 500 g tehéntúró
- 200 g liszt
- 4 tojás
- 40 g vaj
- 300 g tejfől
- 1 citrom héja
- 50 g mazsola
- 2 evőkanál cukor
- 1 csipet só
- Az áttört túróval, egy tojással, a liszttel, a sóval és egy kanál tejföllel tésztát gyúrunk. Gyufaszál vastagságúra kinyújtjuk és 1 cm széles csíkokra vágjuk. Forró sós vízben kifőzzük, és utána jól lecsurgatjuk
- A vajat 3 tojássárgájával, 2 kanál cukorral és a maradék tejföllel jól elkeverjük, beleszórjuk a citromhéjat, a megtisztított mazsolát és a kemény habbá vert 3 tojásfehérjét.
- A kifőzött tésztát ezzel a keverékkel óvatosan összekeverjük, majd vajjal kikent és zsemlemorzsával meghintett tepsibe öntjük, és 180 fokon 25-30 percig süssük.

Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése