A citrom egy csodálatos gyümölcs. Nagyon sokrétűen felhasználható és nagyon frissítő az íze. Elég gyakran posztolok citromos édességeket, és a mai nap se lesz másképpen. egyrészt azért mert mivel egyre közeledünk a tél felé, egyre kevesebb gyümölcs van, másrészt, mert szeretem a bármikor bevethető süteményeket, és citromot az év bármelyik szakában frissen be tudok szerezni. A télhez közeledvén egyébként s árt, ha állandó jelleggel tartunk otthon citromot, mert a C-vitamin pótlása ilyenkor rendkívül fontos, és a citrom magas koncentrációban tartalmazza. De mivel a citrom gyakorlatilag egész évben kapható, bármely évszakban kiváló édesség lehet.
Hozzávalók (16 szelethez):- 175 g vaj
- 140 g porcukor
- 140 g liszt
- 1,5 teáskanál sütőpor
- 50 g őrölt mandula
- 2 tojás
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 3 citrom leve és 2 citrom héja
- 200 g kristálycukor
- Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Béleljünk ki egy 20 cm széles tepsit sütőpapírral. Robotgéppel dolgozzuk össze a vajat, a porcukrot, a lisztet, a mandulát, a sütőport, a tojásokat, a vaníliakivonatot, a citromhéjat és fél citrom levét. Oszlassuk el a tepsiben és süssük 25-30 percig. Kés hegyével ellenőrizzük és hagyjuk kihűlni.
- Borítsuk ki egy rácsra, vágjuk le a megpirult részeket, majd vágjuk fel 16 szeletre, Öntsük ki a kristálycukrot, egy másik tálba pedig a maradék citromlevet. Gyors mozdulatokkal forgassuk meg a szeleteket először a citromlében, majd a cukorban, rakjuk egy rácsra, hogy a máz megszilárduljon.
SZELETENKÉNT: 299 kcal, 3 g fehérje, 37 g szénhidrát, 15 g zsír (ebből: 8 g telített zsír)

Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése