2014. október 12., vasárnap

Barackos-mandulás lepény - nyári emlékek

Ugyan kifelé megyünk a barack szezonból, de mindenképpen érdemes elidőzni kicsit mellette. A barack és a marcipán (mandula) rendkívül jó párost alkot. Az egyikük édességét kiegyensúlyozza a másik enyhe fanyarsága, így az eredmény se nem túl édes, se nem túl savanyút édesség lesz. Ez egy rendkívül gyors és egyszerű desszert, amely hamar készen van, és nem igényel túl nagy konyhai tudást. Bárki el tudja készíteni, főleg, mivel a legkritikusabb részével, a tésztával se kell foglalkozni. Egy kis kora őszi finomság, hogy még egy pár pillanatig emlékezzünk a nyárra.

Hozzávalók:
  • 400 g leveles tészta (készen kapható)
  • 1 tojás
  • 200 g marcipán (kis darabokra vágva)
  • 3 db barack (kimagozva és szeletekre vágva)
  • 1 evőkanál szeletelt mandula
  • tejszín vagy crème fraîche (a tálaláshoz - elhagyható)
Elkészítés:
  1. Melegítsük elő a sütőt 220 fokra. Enyhén lisztezett felületen tekerjük le a tésztát és hosszában vágjuk félbe. Mindkét felét vágjuk 3-3 darabra.
  2. A tésztalapokat fektessük a sütőpapírral bélelt tepsibe, és mindegyiket a szélétől 1 cm-re késsel óvatosan vágjuk körbe (vigyázzunk, hogy ne vágjuk át a tésztát. A kereten belüli részt szurkáljuk meg villával, majd az egészet kenjük meg az enyhén felvert tojással.
  3. Süssük 10 percig, amíg aranybarna színű nem lesz, és kissé megemelkedik. A felaprított marcipánt arányosan oszlassuk el a lepények között, majd rendezzük el rajta a barack szeleteket, és szórjunk a tetejére mandulát.
  4. Tegyük vissza a sütőbe újabb 10 percre, hogy a tészta levegősre, és aranybarnára süljön. Ízlés szerint lehet magában, vagy tejszínhabbal, illetve crème fraîche-sel tálalni.
ADAGONKÉNT: 408 kcal, 7 g fehérje, 42 g szénhidrát, 25 g zsír (ebből: 8 g telített zsír)

Nincsenek megjegyzések: