2014. május 4., vasárnap

Amerikai palacsinta (pancake) - variációk egy témára

Az amerikai konyhában csak néhány olyan étel van, amely maradandó nyomokat hagyott bennem, ilyen az amerikai palacsinta, leánykori nevén pancake. Ez nem egyenló a mi palacsintánkkal, vastagabb, kiadósabb, és általában reggelire eszik. Alapvetően millió módon variálható, édesen, sósa, ahogy tetszik. Egy biztos, aki édes változatot csinál, elengedhetetlen a tetejére a kis vajdarab, és természetesen a juharszirup (bár én találkoztam olyan emberrel is, aki a sós változatot is meglocsolta juharsziruppal). Ez a szirup idehaza horribilis árakon szerezhető be, ezért aki olyan szerencsés helyzetben van, hogy a tengerentúlon élnek rokonai, vagy barátai, inkább velük hozasson. Az alapreceptet mutatom be, de mindenki teljesen nyugodtan engedje el a fantáziáját. Nem kell félni a merész kombinációtól, mert egészen rendkívüli dolgok sülhetnek ki belőle. Ha a végére esetleg maradt egy kis gyümölcs, abból meg csináljunk turmixot.
 
Hozzávalók (4 személyre):
  • 3 tojás
  • 120 g liszt
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna/sütőpor (ami van otthon)
  • 150 ml tej
  • 1 csipet só
  • tölteléknek amit akartok (személy szerint, én bogyós gyümölcsöket, banánt és karamellt tettem bele, de lehet natúran is készíteni)
  • az édes vagy natúr változatnál a tetejére egy vajdarab, és juharszirup (ha nem akartok a juharszirupra egy vagyont kiadni, akkor lehet helyettesíteni csokoládé-, karamell-, vagy gyümölcsszósszal)
Elkészítés:
  1. A tojásokat különválasztjuk. A sárgáját összekeverjük a tejjel, a liszttel és a sütőporral/szódabikarbónával, míg tésztává nem áll össze.
  2. A tojásfehérjét a sóval keverjük habosra, majd adjuk hozzá a tésztához.
  3. A palacsintasütőben hevítsünk fel egy kis olajat, és merőkanállal adagoljuk bele a palacsintákat (nem kell sok, mert szét fog folyni).
  4. Amíg az egyik oldala sül, a másikat szorjuk meg a kiválasztott tölteléket, és csurgassunk rá egy kis palacsintatésztát. Majd fordítsuk meg és süssük a másik oldalát is aranybarnára (arra ügyeljünk, hogy a belseje ne maradjon nyers).
  5. Ha kész, halmozzuk őket tányérra még melegen, tegyünk a tetejére egy kis vajdarabot, és öntsük nyakon szósszal.
ADAGONKÉNT: 520 kcal, 8 g fehérje, 91 g szénhidrát, 14 g zsír (ebből: 6 g telített zsír)

Nincsenek megjegyzések: