2014. április 27., vasárnap

Tejfölös kekszsütemény - az igazi jolly joker

A név kicsit megtévesztő, tudom, mivel nem kell sütni, de nem hiszem, hogy sok könnyebben elkészíthető desszert van a tejfölös kekszsüteménynél. Gyakorlatilag semmi konyhai tudás nem szükséges hozzá, hamar készen van, és szinte csak olyan alapanyagok kellenek hozzá, ami azért a háztartások nagy részében jelen szokott lenni. Ha a gyerekeket szeretnénk a konyhába szoktatni, vagy jönnek a haverok és össze kéne nekik ütni valamit, akkor tökéletes lehet ez az édesség. Csak össze kell rakni, egy éjszakára be kell rakni a hűtőbe és másnap már élvezhetjük is a munkánk gyümölcsét. És nem utolsó sorban rendkívül pénztárca barát édesség, mindenkinek ajánlom, hogy a fegyvertárába vegye fel, és minél többször készítse el. A siker garantáltan nem marad el.

Hozzávalók (8-10 szelethez):
  • 220 g háztartási keksz (a könnyebb elhelyezés érdekében használjunk négyszög alakút)
  • 800 ml tejföl
  • 10-12 evőkanál kristálycukor (ízlés szerint)
  • 4 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • fél narancs vagy citrom héja (elhagyható, de különlegesebbé teszi)
Elkészítés:
  1. Egy közepes tepsiben vagy porcelán/jénai tálban tegyünk le egy réteg háztartási kekszet úgy, hogy ne maradjanak rések
  2. A tejfölt felezzük el két tálkában. Az egyikhez adjuk hozzá a kakaót és 6 evőkanál cukrot, majd keverjük el simára. A kétharmadát öntsük rá a kekszre.
  3. Rakjunk le egy újabb réteg kekszet, figyelve a résekre. A másik tálkában lévő tejfölhöz adjunk 4-6 evőkanál cukrot, vaníliás cukrot és a lereszelt narancs vagy citromhéjat. Keverjük el simára, majd a kétharmadát öntsük rá a kekszrétegre.
  4. Rakjunk le egy újabb réteg kekszet, majd öntsük rá a megmaradt krémeket, majd egy villával kutyuljuk össze, hogy márványos legyen a teteje (ez nekem nem mindig sikerül, most sem).
  5. Ezután rakjuk be egy éjszakára a hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek, és hogy megpuhuljon a keksz.
SZELETENKÉNT: 308 kcal, 7,2 g fehérje, 59,2 g szénhidrát, 23,2 g zsír (ebből: 12,8 g telített zsír)

Nincsenek megjegyzések: