Két okból szeretem az ünnepeket. Az egyik az, hogy ilyenkor bűntudat nélkül kiélhetem a kreativitásomat. A másik, hogy ilyenkor mindig ehetek édességet. A születésnapok különösen a kedvenceim, mert a tortákat mindig is nagy kihívásnak tartottam. Idén anyukám születésnapjára egy nagyon különlegeset választottam. Egyrészt azért, mert alkoholos, másrészt, mert Philadelphia sajt szükséges hozzá. Én idáig ezt csak kenyéren, sonka mellé tudtam elképzelni, azt hogy egy süti alapanyaga legyen elég meredeknek találtam, de gondoltam mindent ki kell próbálni egyszer. Az eredmény igazán különleges lett, és ha nem lenne ennyire drága ez a krémsajt, valószínűleg gyakrabban el is készíteném... de anya csak egy van, és ő akármennyi időt, és pénzt megér.
Hozzávalók (8 szelethez):
- 80 g olvasztott vaj + a kikenéshez
- 140 g darált csokoládés keksz
- 900 g natúr Philadelphia krémsajt (helyettesíthető mascarpone-val)
- 4 evőkanál liszt
- 2 teáskanál vaníliakivonat
- 200 g finomított barna cukor
- 4 evőkanál Tia Maria likőr (elég drága mulatság, lehet helyettesíteni más kávélikőrrel)
- 3 tojás
- 450 ml tejföl
- kakaópor
- 8 csokibonbon a díszítésre
- Vajazzunk ki vagy sütőpapírral béleljünk ki egy kapcsos tortaformát. A kekszmorzsát keverjük össze a vajjal, és nyomkodjuk a tortaformába. Süssük 10 percig egy 180 fokra előmelegített sütőbe, majd hagyjuk kihűlni
- Kézi mixerrel keverjük simára a krémsajtot a cukorral, majd adjuk hozzá a lisztet, a vaníliát, a 2 evőkanál likőrt, a tojásokat, és 300 ml tejfölt. A tortaforma oldalát jól kivajazzuk, A keksz alapra öntsük rá a krémet, és simítsuk el a tetejét. Süssük 10 percig a 240 fokra előmelegített sütőben, majd mérsékeljük a hőmérsékletet, és 110 fokon további 25 percig süssük.még 25 percig. Ezután kapcsoljuk ki a sütőt, nyissuk ki az ajtaját, és hagyjuk benne 2 órán át (előre láthatólag ennyi idő alatt lehűl szobahőmérsékletűre). Nem kell aggódni, ha ezalatt kicsit kirepedezik.
- Keverjünk össze a megmaradt tejfölt (150 ml) és likőrt (2 evőkanál), és simítsuk a tortára. Tegyük a hűtőbe. Csak tálalás előtt vegyük ki a formából, csúsztassuk a tortát egy tálra, és szitáljunk kakaóport a tetejére. Késsel óvatosan jelöljük be a szeleteket, és díszítsük a csokibonbonokkal.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése