Közeledünk a húsvéthoz, így jöjjön egy ízig-vérig brit húsvéti süti, a Szent Kelemen torta. Ez tulajdonképpen keksztészta egy kis narancsos-citromos pudinggal és cukros tejszínnel. Jó előre elkészíthető, mert a hűtőben napokig eláll. Ha szeretnénk egy kicsit eltérni a megszokott, klasszikus húsvéti finomságoktól, vagy csak egyszerűen szeretnénk az asztalra üdítően finom tavaszi ízeket varázsolni, akkor mindenképpen ajánlatos ezt elkészíteni. Egy jó tanács - minél tovább hagyjuk összeállni az ízeket, annál finomabb eredményt kapunk (és ha túl sütjük a tésztát, az is jobban megpuhul). De mindenképp tartsuk a hűtőben addig, amíg nem tálaljuk. Boldog Virágvasárnapot mindenkinek!
Hozzávalók (10 szelethez):
A tésztához:
- 250 g zabkeksz
- 100 g kukoricapehely
- 85 g olvasztott vaj
- 140 g porcukor
- 1 tojás
- 4 tojássárgája
- 400 g sűrített tej
- 3 citrom leve és héja
- 2 narancs leve és héja
- 150 ml zsíros tejszín
- 100 g görög joghurt
- 4 evőkanál porcukor
- citrom- és/vagy narancshéj a díszítéshez
Elkészítés:
- Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. A kekszet zúzzuk morzsává és tegyük egy tálba. A kukoricapelyhet is törjük össze, és keverjük össze a kekszmorzsával. Adjuk hozzá a cukrot és az olvasztott vajat, dolgozzuk össze, majd béleljünk ki vele egy piteformát. Süssük kb 15 percig, majd miután kivettük a sütőből, csökkentsük annak hőmérsékletét 160 fokra.
- Tegyük egy tálba a tojást és a sárgáját, és keverjük mixerrel, amíg kifehéredik és habos lesz.Ekkor keverjük bele sűrített tejet, a citrushéjakat és a gyümölcslevet. Öntsük rá a kekszes alapra, és süssük 20 percig. Ha kész hagyjuk a formában hülni 5 órán, vagy egy egész éjszakán át.
- A lágyan felvert tejszín keverjük össze a joghurttal és a porcukorral, és öntsük a sütemény tetejére, díszítésként pedig szórjunk rá citrom- és/vagy narancshéjat.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése