2014. május 11., vasárnap

Fahéjas-banános zabkása gyümölccsel – az egészséges reggeli is lehet finom

Amellett, hogy kb. 15 éve fogyókúrázóm, nagyon, de nagyon édesszájú vagyok (meg csokifüggő – bár a kettő legtöbbször együtt jár). Éppen ezért nagyon nehezemre esik kiiktatni az ilyen élvezeteket az étrendemből, és néha-néha bűnbe esem. A kedvenc gasztro-magazinomban találtam ezt a zabkása receptet, amit kicsit a saját szájam íze szerint alakítottam, és létrejött az egészséges reggelim, ami finom, tele van rostokkal, vitaminokkal és még egy kis cukor is belefér. A csalós napokon ajánlom, hogy kicsit enyhítsük a bűntudatot. Akármilyen gyümölcsöt lehet hozzárakni, én a magam részéről a szezon gyümölcsöket, a kivit és a gránátalmát favorizálom (az utóbbi magas antioxidáns tartalma miatt mindenképp ajánlott).

Hozzávalók (4 személyre):
  • 100 g zabpehely
  • 1/2 teáskanál fahéj + a tálaláshoz
  • 4 teáskanál deremara nádcukor (nagyon fontos, hogy ne finomított fehér cukrot használjunk, mert akkor az egészet megette a fene)
  • 450 ml tej
  • 3 banán szeletelve
  • 400 g vegyes gyümölcs (ne banán legyen, azon kívül akármi)
  • 150 g zsírszegény joghurt
Elkészítés:
  1. Egy közepes lábasban keverjük össze a zabpelyhet, a cukrot, a tejet, a banánkarikák felét és a fahéjat. Közepes lángon hagyjuk felforrni, néha kevergessük meg közben. Majd mikor felforrt, vegyük takarékra a lángot, és folyamatos keverés mellett főzzük 4-5 percig.
  2. Ha kész, adagoljuk ki müzlis tálkákba, tegyünk rá egy kanálnyi joghurtot, szórjuk rá a maradék banánt és a gyümölcsöket, majd hintsük meg egy csipet fahéjjal.
ADAGONKÉNT: 266 kcal, 12 g fehérje, 53 g szénhidrát, 3 g zsír (ebből: 6 g telített zsír)

Nincsenek megjegyzések: