2015. április 5., vasárnap

Pészach túrós kuglóf - emlékezzünk meg e zsidó Húsvétról is

Amennyire tudjátok szeretek kitekinteni más kultúrák ételeibe és szokásaiba is. A keresztény Húsvéttal nagyjából egy időben ünneplik a zsidók a Pészachot, a kovásztalan kenyér ünnepét, amivel a zsidók az Egyiptomból való kivonulást ünnpelik, hogy Mózes kivezette a zsidó népet Egyiptomból. Az ünnep  8 napja  alatt tilos kovászos ételeket enni, sőt olyat is, ami lisztet tartalmaz. Ez alól képez kivételt a macesz (más néven pászka vagy kovásztalan kenyér). Igazából manapság már minden boltban árulnak maceszdarát, így nem egy nehezen beszerezhető dolog, és igazán különleges állagúvá teszi a kuglófot. Ezzel kívánok Kellemes Húsvétot és Pészachot mindenkinek.
 
Hozzávalók (8 szeletkez):
  • 250 g tehéntúró
  • 
200 g vaj
  • 
100 ml tejföl

  • 3 tojás

  • 250 g macesz dara

  • másfél kávéskanál szódabikarbóna

  • 150 ml őszibarack vagy almalekvár (más lekvár is jó)

  • 100 g cukor

  • 1 citrom leve és héja

Elkészítés:
  1. A puha vajat habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tejfölt, tojásokat, és az áttört túrót. 
Beledolgozzuk adagonként a maceszdarát, amit előtte elkevertünk a szódabikarbónával, végül a lekvárt, a cukrot és a citromot is.
  2. A kuglóf formát vajazzuk ki, majd a tésztát öntsük bele. 170 fokon 40 percen keresztül süssük, majd kihülve vegyük ki a formából. Tálalás előtt szorjuk meg porcukorral.
SZELETENKÉNT: 523 kcal, 15 g fehérje, 52 g szénhidrát, 28 g zsír (ebből: 16 g telített zsír)
 

Nincsenek megjegyzések: