Amennyire tudjátok szeretek kitekinteni más kultúrák ételeibe és szokásaiba is. A keresztény Húsvéttal nagyjából egy időben ünneplik a zsidók a Pészachot, a kovásztalan kenyér ünnepét, amivel a zsidók az Egyiptomból való kivonulást ünnpelik, hogy Mózes kivezette a zsidó népet Egyiptomból. Az ünnep 8 napja alatt tilos kovászos ételeket enni, sőt olyat is, ami lisztet tartalmaz. Ez alól képez kivételt a macesz (más néven pászka vagy kovásztalan kenyér). Igazából manapság már minden boltban árulnak maceszdarát, így nem egy nehezen beszerezhető dolog, és igazán különleges állagúvá teszi a kuglófot. Ezzel kívánok Kellemes Húsvétot és Pészachot mindenkinek.
Hozzávalók (8 szeletkez):
- 250 g tehéntúró
- 200 g vaj
- 100 ml tejföl
- 3 tojás
- 250 g macesz dara
- másfél kávéskanál szódabikarbóna
- 150 ml őszibarack vagy almalekvár (más lekvár is jó)
- 100 g cukor
- 1 citrom leve és héja
Elkészítés:
- A puha vajat habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tejfölt, tojásokat, és az áttört túrót. Beledolgozzuk adagonként a maceszdarát, amit előtte elkevertünk a szódabikarbónával, végül a lekvárt, a cukrot és a citromot is.
- A kuglóf formát vajazzuk ki, majd a tésztát öntsük bele. 170 fokon 40 percen keresztül süssük, majd kihülve vegyük ki a formából. Tálalás előtt szorjuk meg porcukorral.
SZELETENKÉNT: 523 kcal, 15 g fehérje, 52 g szénhidrát, 28 g zsír (ebből: 16 g telített zsír)

Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése