2015. április 19., vasárnap

Csokoládés-pekándiós sütemény - depresszió ellen

Alapvető tételem, hogy nincs olyan személyes probléma a Földön, amit csokoládéval ne lehetne orvosolni. Ez alól képez kivételt az elhízás és a diabétesz, de minden másra gyors és instant megoldást nyújt, mert rengeteg endorfin termelődik tőle. E mellé jó párosítás a pekándió, amely származási helye az amerikai kontinens északi és közép része (igazából csak a Mississippitől délre termesztik). Ennek a diófajtának kellemesebb és selymesebb az íze, mint a mi fajtánknak, és magasabb a zsírtartalma is, ugyanakkor rendkívül jótékony hatással van a szervezetre, segít az érrendszeri megbetegedések elkerülésében. A csokis-pekándiós keksz titka, hogy minél magasabb kakaótartalmú csokoládét kell hozzá, így nem lesz olyan édes, de mégis selymes összhatást alkot. Légmentesen záródó dobozban 3 napig eláll.

Hozzávalók (12 darabhoz)
  • 200 g étcsokoládé (minimum 50% kakaótartalommal)
  • 100 g vaj (kockára vágva)
  • 50 g Muscovado cukor (helyettesíthető nádcukorral)
  • 85 g porcukor
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 1 tojás
  • 100 g pekándió
  • 100 g liszt
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
Elkészítés:
  1. Olvasszunk fel 85 g csokoládét vízgőz felett. Alaposan keverjük ki a vajat, a cukrot, a vaníliát és a tojást, hogy sima masszát kapjunk, majd keverjük bele a dió és a megmaradt csoki háromnegyedét, valamint a lisztet és a szódabikarbónát.
  2.  Helyezzünk 12 kanálnyi halmot két tepsire, egymástól minél távolabb (ne oszlassuk el a tésztát), aztán dugdossuk a halmokba a megmaradt diót és csokidarabokat. Süssük 180 fokon 12 percig, hogy megkeményedjen, aztán hagyjuk hűlni a tepsin.
DARABONKÉNT: 294 kcal, 4 g fehérje, 27 g szénhidrát,20 g zsír, (ebből: 8 g telített zsír)

Nincsenek megjegyzések: