2015. június 14., vasárnap

Tokaji borleves - kifinomult elegancia

Igazából most tudtam meg, hogy a tokaji borleves karácsonyi étel, dehát mindig tanul valamit az ember. Mindenesetre szerintem bármikor elkészíthető, nemcsak azért mert rendkívül elegáns étel (na jó ez a képen nem látszik), de ki ne szeretné nemes (és a Világörökség részét képező) borvidékünk nedűit. A Tokaji Aszút egyébként a királyok borának, a borok királyának nevezik (Vinum Regnum - Rex Vinorum), vagyis ez a borok non plus ultrája (csak így szerényen). Az elnevezés onnan jön, hogy állítólag XIV. Lajosnak a Tokaji Aszú volt a kedvenc bora, és megparancsolta, hogy egy lakomájáról sem hiányozhat. Rajta kívül Cromwell, és Nagy Péter cár és Katalin cárnő is a tokaji bor szerelmese volt, így tényleg méltán érdemelte ki ezt a címet. A tokajo borlevest egyébként a Gundel család fejlesztette ki, mint sok egyéb más, ma már a magyar konyha szerves részét képező ételeinket.
 
Hozzávalók (4 személyre):
  • 150 ml tokaji asszú
  • 150 ml tokaji hárslevelű
  • 400 ml víz
  • 4 db szegfűszeg
  • 4 db szegfűbors
  • 1 rúd fahéj
  • 1 citrom héja
  • 8 tojássárgája
  • 20 g cukor
Elkészítés:
  1. Egy lábosban forraljuk fel a bort, a vizet és a fűszereket, s lassú tűzön 5 percig főzzük, szűrjük le, és távolítsuk el a fűszereket.
  2. A tojássárgáját és a cukrot keverjük habosra. Először csak 100 ml forró, fűszeresbort adjunk a cukros tojássárgájához, miközben habveerővel gyorsan kevergetjük, végül öntsük hozzá az összes bort.
  3. Vízgőz felett az így kapott keveréket folyamatos keverés mellett 3-4 percig melegytsük, vigyázva, nehogy a sárgája összecsomósodjon (azért biztos ami biztos, nem árt tálalás előtt egyszer átszűrni).
ADAGONKÉNT: 246 kcal, 4 g fehérje, 21 g szénhidrát, 10 g zsír (ebből: 6 g telített zsír)

Nincsenek megjegyzések: