A tavalyi eperszezont jobban kihasználtam, mint az ideit, de idén nagy projekt volt, mégpedig lekvárt főztem. Mégpedig eperlekvárt. Életemben most próbálkoztam meg vele először, és szerintem (és a kontrollcsoportom szerint is) nagyon finom lett. A lekvár főzésnek van néhány aranyszabálya, amit nem árt betartani. Először is, sterilizáljuk az üvegeket. Mossuk el őket forró, mosogatószeres vízben, majd csepegtessük le, és a 160 fokos előmelegytett sütőben 10 percig tegyük be. A főzéshez zománcozott vagy rozsdamentes edényt használjunk (vagy mindenképpen olyat, ami nem reaktív fémmel készült), mivel ha öntött vas vagy alumínium edényt használunk, akkor az reakcióba lép a savas lekvárral és fémes íze lesz. Ennek a receptnek az az előnye, hogy a megspórolhatjuk a dunsztolást. A lekvár egy évig eláll, felbontás után viszont mindenképp hűtőben tároljuk.
Hozzávalók (3 450 ml-es üveghez):
- 1 kg megtisztított eper
- 750 g befőzőcukor
- 1 citrom leve
- diónyi vaj
Elkészítés:
- Készítsük elő az epret, mossuk meg alaposan. Egyenként töröljük meg a szemeket konyhai paírtörlővel (ez azért jobb, mert a mosás során, az eper sok vizet szív magába és ettől a lekvár folyósabb lesz). Késsel kúp alakban vágjuk ki a szárát, a nagyobb szemeket felezzük el.
- Tegyük az epret egy tálba és óvatosan forgassuk össze a cukorral. Hagyjuk szobahőmérsékletenfedetlenül állni 12 órán (vagy egy éjszakán) át. Így a cukor feloldódik, és a gyümölcs nem esik szét és megőrzi az élénk színét.
- Tegyünk egy kistányért a fagyasztóba. Öntsük az epret a lekvárfőző lábosba és adjuk hozzá a citromlevet. Tegyük a tűzhelyet takarékra és óvatosan kezdjük el melegíteni. Ha maradna cukor az edény falán, azt kenőecsettel távolítsuk el.
- Ha már teljesen feloldódott a cukor, vegyük feljebb a lángot, és tartsuk forrásban (Ha nem hagyjuk teljesen feloldódni a cukrot, nehezebben sűrűsödik be a lekvár és előfordulhat, hogy csomókban cukorkristályok maradnak benne).
- Forraljuk a lekvárt 5-10 percen keresztül, amíg a hőmérséklete el nem éri a 105 fokot (Ha nincs konyhai hőmérőnk, akkor úgy tudjuk letesztelni, hogy a fagyasztóba tett kistányérra teszünk egy kiskanálnyi lekvárt, hagyjuk 30 másodpercig állni, majd majd az ujjunkkal nyomjuk meg. ha ráncosodik és nem folyós, akkor már jó. Ellenkező estben forraljuk további 2 percig és ismételjük meg újra a próbát, amíg jó nem lesz).
- Ha habot látunk a lekvár felszínén, akkor kanállal szedjük le és dobjuk ki (ezzel várjuk meg a lekvár elkészültét, mert ha közben szedegetjük le, nagyobb lesz a veszteség).
- Az elkészült lekvárhoz adjunk egy kevéske vajat és keverjük el, amíg fel nem oldódik (a vaj segyít eltávolítani a maradék habot, amit nem tudtunk a kanállal leszedni). Ezután hagyjuk pihenni 15 percet (mert így a gyümölcsök nem fognak a felszínre jönni az üvegben), majd merjük a lekvárt az üvegekbe, majdnem a peremig töltve, majd celofánnal és fedővel fedjük le és tegyük száraz, hűvös helyre.
ADAGONKÉNT: 35 kcal, 0 g fehérje 9 g szénhídrát, 0 g zsír (ebből 0 g telített zsír)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése