2015. június 7., vasárnap

Mogyorós biscotti - olasz ropogtatnivaló

Ez a sütemény Latin-Amerikában cattucini néven is ismert, és a toszkán Pratóból származik A biscotti szó olaszul konkrétan kekszet vagy kétszersültet jelent. Ezt az olasz édességet, ami leginkább egy kétszersültre hasonlít az olaszok kávé, tea, tej, kakaó mellé fogyasztják, sőt hallottam olyan verziót is, hogy behűtött borba mártogatták. Ebből a szóból, vagy legalábbis ennek latin megfelelőjéből (biscoctus) ered a brit biscuit szó is, amely kétszersültet jelent. Az eredete oda vezethető vissza, hogy olcsón és tartósan akarták megoldani a sokszor hónapokig menetelő római légiók étkeztetését, és mivel a kétszersült eleve egy száraz élelmiszer, sokáig elállt és viszonylag egyszerű és olcsó alapanyagokból előállítható. A modern hadseregek fronton szolgáló alakulatainak nagy részénél a mai napig a napi fejadag tartalmaz kétszersültet. Ez az édesség dobozban akár három hétig is eláll, így bármikor fogyaszthatjuk ha egy kis nasit akarunk a kávénk mellé.
 
Hozzávalók (24 darabhoz):
  • 2 tojás
  • 100 g cukor
  • 1 narancs héja
  • 250 g liszt - a szóráshoz
  • fél teáskanál szódabikarbóna
  • 25 g pirított mogyoró durvára vágva
  • 25 g étcsokoládé durvára vágva

Elkészítés:
  1. Keverjük habosra a tojással a cukrot. Szitáljuk egy tálba a lisztet, adjuk hozzá a szódabikarbónát, a narancshéjat, a mogyorót és a csokoládét. Forgassuk bele a tojáskrémet, és keverjünk belőle lágy tésztát. A tésztát tegyük egy lisztezett deszkára, és formázzunk belőle egy 25 centiméteres rudat és tegyük át a sütőpapírral kibélelt tepsibe. Lapítsuk le úgy, hogy 3 cm legyen a magassága, majd 180 fokon 30 perc alatt süssük aranybarnára.
  2. Vegyük ki a sütőbe, tegyük egy deszkára, maj vágjuk 1 cm vastag szeletekre. A szeleteket fektessük vissza a tepsibe, majd 160 fokon 10-15 perc alatt süssük őket ropogósra.
DARABONKÉNT: 84 kcal, 2 g fehérje, 16 g szénhidrát, 2 g zsír (ebből 0 g telített zsír)

Nincsenek megjegyzések: