2015. március 15., vasárnap

Túrós lepény Gundel módra - hétvégi nemzeti ünnep

Március 15-ének van képe hétvégére, sőt vasárnapra esni. Ez rendkívüli kitolás, de egy jó süteménnyel, egy jó teával és egy izgalmas könyvvel mindent helyre lehet hozni. Egyik kedves ismerősöm adta kölcsön számomra a Gundel Szakácskönyvet, amit nagy élvezettel lapozgattam, és közte akadtam rá erre a nagyon finom receptre, és lévén, hogy nemzeti ünnep van, helyénvalónak láttam ezt elkészíteni. A Gundel család, habár osztrák származású, rengeteget adtak a magyar gasztronómiának. Megalkották többek között a palóclevest (Mikszáth Kálmán tiszteletére),  a szalontüdőt, az Újházi tyúkhúslevest, vagy, hogy az édességeknél maradjunk a Gundel palacsintát (mily meglepő). Így méltónak érzem, hogy a Gunfel-féle túrós lepénnyel ünnepeljem meg Március 15-ét.

Hozzávalók (4 személyre):
  • 350 g liszt
  • 130 g vaj
  • 150 g porcukor + a szóráshoz
  • 2 tojássárgája
  • 5 tojás
  • 100 g sárgabarack lekvár
  • 500 g túró
  • 150 g kristálycukor
  • 500 ml tejfől
  • 1 citrom leve és reszelt héja

Elkészítés:
  1. A linzertésztához keverjük egyneművé a lisztet, a vajat és a porcukrot egy csipet sóval. A nyújtás előtt jól hűtsük le a masszát. Miután lehűlt, azután nyújtsuk ki, és tegyük egy tepsibe. A megmaradt tésztát tegyük félre.
  2. A túrót törjük össze egy villával, majd kev erjük el a tojássárgájával, a tejföllel, a kristálycukor felével, a citrom levével és héjával.
  3. A tojásfehérjét a maradék cukorral verjük habbá, és keverjük hozzá a túrós keverékhez. Tegyük az előkészített tésztára, majd a maradék tésztávól formáljunk ujjnyi csíkokat, és tegyük rá a süteményre rács alakzatban.
  4. 160 fokra melegített sütőben süssük 30 percig. Tálaláskor tegyünk a tetejére egy kis baracklekvárt.
ADAGONKÉNT: 1504 kcal, 41,75 g fehérje, 167,8 g szénhidrát, 71,6 g zsír (ebből 35,6 g telített zsír)

Nincsenek megjegyzések: