2015. március 8., vasárnap

Pisztáciás-tejcsokoládés kocka - kiteljesedett öröm

A tavalyi év egyik legnagyobb öröme volt számomra, hogy találtam natúr pisztáciát a városban. Mindenhol a sós, pörkölt változatot nyomatják, ami ugyan finom, de nem lehet belőle süteményt készíteni. Szóval, miután meglett az állandó beszerző helyem, és túljutottam a horribilis árán is, végre belevethettem magam a pisztáciás édességek keresésébe.  És mi harmonizál szinte mindennel? Természetesen a csokoládé, mi más? Egyébként maga a pisztácia rendkívül egészséges, jó hatással a keringési rendszerre, a szívre, és csökkenti a stressz hatásait, úgyhogy érdemes rendszeresen fogyasztani. Ja, és egyébként gyümölcs (komolyan, utánanéztem), ami a Közel-Keletről (Törökország, Szíria, Irán) származik.
  
Hozzávalók (16 szelethez):
  • 140 g tisztított natúr pisztácia
  • 200 g darabolt tejcsokoládé
  • 200 g cukor
  • 200 g vaj
  • 200 g liszt
  • 3 tojás
  • 1,5 teáskanál sütőpor
  • 100 ml tej
  • 150 ml tejföl
Elkészítés:
  1. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral. 125 g pisztáciát, 75 g csokoládét és 100 g cukrot robotgépben aprítsunk nagyon finomra. Öntsük át egy tálba és a maradék cukorral, a vajjal, a tojásokkal, a tejjel, liszttel és a sütőporral keverjük össze. Kanalazzuk a keveréket a tepsibe, majd süssük 35-40 percig. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e.
  2. A maradék csokoládét olvasszuk fel, és keverjük össze a tejföllel. Tegyük félre hűlni addig, míg kenhető krémmé nem válik. A megsült piskóta szélét vágjuk le, majd óvatosan vágjuk félbe, hogy meg tudjuk tölteni. Az alsó felére kenjünk krémet, majd illesszük rá a tészta másik felét. A krém maradékát kenjük a tetejére, és szórjuk rá a maradék, durvára vágott pisztáciát.
SZELETENKÉNT: 342 kcal, 6 g fehérje, 32 g szénhidrát, 22 g zsír (ebből: 11 g telített zsír)

Nincsenek megjegyzések: