2014. augusztus 24., vasárnap

Narancsos-áfonyás gyümölcskenyér - nyárvégi szerelem

Kicsiny konyhám most jutott el arra a szintre, hogy rendelkezik gyümölcskenyér formával, így adott volt a lehetőség, hogy felavatom. Sokat kutattam egy gyümölcskenyér recept után, végül erre esett a választásom. Egyrészt azért, mert szeretem az áfonyát és éppen szezonja van (habár már a vége fele járunk), másrészt, mert érdekes kombinációnak tűnt a naranccsal. És nem csalódtam, az áfonyák majd szétrobbannak az ember szájában, az állaga pedig csodálatosan omlós lett. Ha marad, akkor nyugodtan fagyasszuk le, mert remekül elvan a mélyhűtőben, és kiolvasztva is megőrzi eredeti állagát és zamatát. Mit mondhatnék, ez szerelem!

Hozzávalók (8 személyre):
  • 100 g kukoricaliszt
  • 200 g liszt
  • 140 g cukor
  • 1,5 teáskanál sütőpor
  •  140 g puha vaj
  • 1 narancs héja
  • 2 evőkanál narancslé
  • 1 tojás
  • 200 g áfonya
 Elkészítés:
  1. Melegítsük elő a sütőt 160 fokra. Vajazzunk ki egy 18-20 cm hosszú kenyérformát. A kétféle lisztet, a sütőport, a cukrot, a vajat, és a narancshéjat dolgozzuk össze robotgéppel (az eredmény zsemlemorzsa állagú lesz).
  2. Keverjük össze a tojást és a gyümölcslevet, öntsük a morzsás keverékre, majd robotgéppel keverjük egyenletes tésztává.
  3. Tegyük a tészta felét a formába és szórjuk rá a az áfonya felét, majd jöhet rá a tészta másik fele és a tetejére a maradék áfonya.
  4. Süssük 60-70 percen keresztül, tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e. Ha kész, hagyjuk a formában hűlni 8-10 percig, majd tegyük át egy tálra vagy rácsra.
ADAGONKÉNT: 347 kcal, 5 g fehérje, 48 g szénhidrát, 16 g zsír (ebből: 9 g telített zsír)

Nincsenek megjegyzések: