Ez egy jól ismert finomság, aminek az alapreceptjét is megcsinálom valamikor, de a citrom és a vanília igazán különlegessé teszi, kitűnően passzol bármelyik vasárnapi ételünkhöz, és még csak nem is annyira kalóriadús. Ennyi pluszt még egy fogyókúrázó ember is megengedhet magának heti egy alkalommal. Kicsit hosszú idő ugyan elkészíteni, de nagyon finom és laktató desszert, így szerintem megéri. A megmaradt citromot pedig facsarjuk ki és fagyasszuk le egy jégkockatartóban, hogy bármikor kéznél legyen mikor szükségünk lesz rá. Ősszel-télen egyébként is szükségünk lesz a plusz C-vitaminra.
Hozzávalók (4-6 személyre):
- 600 ml tej
- 450 ml tejszín
- 1 vaníliarúd (hosszában félbevágva)
- 1 citrom héja
- 25 g porcukor
- 100 g kerek szemű rizs
- 25 g kockára vágott vaj
- Melegítsük elő a sütőt 140 fokra. Tegyük a tejet, a tejszínt a vaníliarudat és a citromhéjat egy lábosba és óvatosan forraljuk fel. Ezután keverjük bele a rizst és a porcukrot.
- Öntsük át a keveréket egy sekély tűzálló tálba, a vajdarabokat tegyük a tetejére, és süssük 30 percig. Ezután jól keverjük át, és süssük további egy órán keresztül, amíg krémes állagú nem lesz, a tetején pedig aranybarna réteg nem képződik (a sütési idő függ az edény mélységétől és típusától). Ha túl lazának és folyósnak találjuk, akkor tegyük még vissza és 10 percenként ellenőrizzük, hogy elkészült-e). Tálalás előtt 10 percet pihentessük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése