2015. október 11., vasárnap

Túrógombóc - egy örök kedvenc, amit végre megtanultam

A túrógombóccal mindig hadilábon álltam, sose sikerült úgy ahogy én szerettem volna. Vagy nem lett olyan az íze, vagy szétesett, vagy száraz lett, valami gond mindig volt vele. De ezúttal sikerült végre elkészítenem olyanra, mint az anyukámé, és végtelenül büszke is voltam magamra. A klasszikus cukros tejfől mellett én még megbolondítottam egy kis eperlekvárral is, de ez természtesen mindenki maga dönti el. Mindenesetre nem tett neki rosszat. Amennyire tudom a túrógombóc magyar eredetű étel, de mivel mint sok más étkünk, ez is a Monarchia idejére vezethető vissza, innentől kezdve meg szerintem nem teljesen egyértelmű, hogy melyik nemzeté is, én mindenesetre magyarnak tekintem.
Hozzávalók (10 gombóchoz):
  • 500 g tehéntúró
  • 120 g búzadara
  • 3 tojás
  • 1  citrom héja
  • 1 csipet só
  • 100 g zsemlemorzsa
Elkészítés:
  1. A túrót, a búzadarát, a tojássárgáját, valamint egy csipet sót mérjük egy edénybe. Egy fakanállal jól keverjük össze, majd fóliával fedjük le, és hagyjuk állni 2 órán kereszül, hogy a búzadara felpuhuljon.
  2. Amíg puhul a búzadara, a zsemlemorzsát kicsit pirítsuk meg egy serpenyőben, majd tegyük félre.
  3. Verjük kemény habbá a tojásfehérjéket, majd kis adagokban, óvatosan keverjük a túróhoz. Az így kapott masszát 1-2 órára tegyük a hűtőbe.
  4. Egy fazékban forraljunk enyhén sós vizet, és állítsuk be a lángot, hogy lobogva forrjon a víz. Vizes kézzel formázzunk gombócokat a túrós masszából, és tegyük őket a lobogó vízbe.
  5. Amint feljönnek a gombócok a víz tetejére, már jók is, ez kb 5 perc. (Az első gombócot vágjuk félbe, hogy biztosan átfőtt-e.) A kész gombócokat forgassuk át a pirított zsemlemorzsában. Tálaláskor öntsük le cukros tejfőllel.
ADAGONKÉNT: 465 kcal, 26 g fehérje, 49 g szénhidrát, 18 g zsír (ebből: 12 g telített zsír)

Nincsenek megjegyzések: