2015. november 1., vasárnap

Sütőtökös torta - mit csináljunk a töklámpás belsejével?

Tegnap volt Halloween, amit mi itt nem ünneplünk, de azért töklámpást általában faragunk. Mondjuk én még azt se, de a szomszéd gyerek igen, én pedig hasznosítom az ebből keletkezett hulladékot, a töknek a belét. Tavaly már tartottunk a sütőtökös-pekándiós rétes apropóján egy kis kulturális kitekintést, így most ettől megkímélek mindenkit. Ez a sütemény gyakorlatilag répatorta (amit valamikor szintén szándékozom készíteni) csak nem répa van benne, hanem sütőtök. Az íze is nagyon hasonló, és szerintem gyakorlatilag nem is lehet benne érezni a sütőtök ízét. Egy tökéletes őszvégi sütemény, nem is túl könnyű, de annyira nem is nehéz.

Hozzávalók (15 szelethez):

A tésztához
  • 500 g sütőtök (hámozva és lereszelve)
  • 300 g liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 300 g muscovado cukor (használhatunk barna cukrot is)
  • 175 g mazsola
  • 2 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
  • 2 teáskanál szódabikarbóna
  • fél teáskanál só
  • 4 tojás
  • 1 narancs héja
  • 1 evőkanál narancslé
 A tetejére:
  • 200 g krémsajt
  • 85 g vaj
  • 100 g porcukor
  • 1 narancs héja
  • fél narancs leve
Elkészítés:
  1. Vajazzunk ki és béleljünk ki sütőpapírral egy magas falú tesit (lehetőleg 20x30 cm-est)- Keverjük össze a lisztet, a sütőport, a cukrot, a fűszerkeveréket, a szódabikarbónát, a mazsolát és a sót egy nagy tálban. Verjük fel a tojást a vajjal, majd keverjük bele a narancs héját és a narancslevet, majd adjuk hozzá a száraz hozzávalókhoz. Most keverjük bele a sütőtököt, majd az így kapott tésztát öntsük a tepsibe és 180 fokon süssük 30 percig, amíg aranybarna és ruganyos lesz.
  2. A tetejéhez keverjük össze a krémsajtot, a vajat, a porcukrot, a narancs héját, és egy evőkanálnyit a levéből. és keverjük addig, amíg sima és krémes lesz és tegyük a hűtőbe, hogy összeálljon. Ha a tészta megsült hagyjuk a tepsiben hűlni 10 percig, majd szurkáljuk meg egy villával vagy nyárssal, majd locsoljuk meg a maradék narancslével, amíg még meleg. Hagyjuk teljesen kihűlni.
  3. Ha szeretnénk, vágjuk le a sütemény széleit, de ez nem szükséges. Vegyük ki a krémet a hűtőből és keverjük át, majd kenjük a tészta tetejére úgy, hogy közben csúcsokat és és hullámokat formázzunk belőle. Légmentesen záródó dobozban 3 napig eláll.
DARABONKÉNT: 408 kcal, 5 g fehérje, 52 g szénhidrát, 21 g zsír (ebből: 13 g telített zsír)

Nincsenek megjegyzések: