A gőzgombóc, vagyis dampfnudel dél-német területről származik (vitatott, hogy most bajor vagy pfaltzi területről származik-e pontosan) és a legenda szerint a 30 éves háborúban megmentett egy egész falut a pusztulástól. Ugyanis Frekenfeld falucskától az áthaladó svéd csapatok hatalmas sarcot követeltek, hogy ne fosszák ki a falut. Egy küldöttség elérte azonban, hogy ezt a követelést enyhítsék, így az új megállapodás szerint jól kellett lakatniuk az egész svéd századot. Johannes Muck pékmester pedig a feleségével és a segédekkel összesen 1286 darab gőzgombócot főztek és ezzel lakatták jól a svéd lovasszázadot, ami pedig megkímélte a falucskát. Ennek tiszteletére Freckenfeldben emeltek egy gőzgombócos kaput (Dampfnudeltor), melynek boltívét ezernél is több kőből formázott gőzgombóc díszíti.
Hozzávalók (4 személyre):
- 500 g liszt
- 30 g élesztő
- 40 g cukor
- 2 csipet só
- 1 tojás
- 1 tojássárgája
- 250 ml tej
- 200 g vaj
- 1 citrom héja
- 120 g szilvalekvár
- darált mák porcukorral
Elkészítés:
- A lekvár, a mák, a vaníliasodó, és a porcukor kivételével az összes alapanyagot tegyük egy keverőtálba, és alaposan gyúrjuk össze őket. Ha összeállt a tészta, lisztezett deszkán gyúrjunk sima, egynemű gombócokat belőle, majd meleg helyen kelesszük őket a kétszeresére.Ezután tegyük újra lisztezett deszkára, gyúrjuk meg alaposan, formázzunk hengert belőle, majd osszuk 12 felé. Ezekből formázzunk 12 gombócot, és pihentessük további 10 percig.
- Lapítsuk 10-12 cm átmérőjű korongokká, a közepükre halmozzunk szilvalekvárt, , majd óvatosan csomagoljuk be őket. Az alját alaposan csipkedjük össze, hogy a főzés közben ne tudjanak kinyílni.
- Tegyünk egy fazék aljára egy magasabb pogácsa szaggatót, arra pedig egy tortalemezt vagy fedőt, amit fedjünk le sütőpapírral. Az edény aljára tegyünk vizet, majd forraljuk fel, majd tegyünk be 3-4 gombócot. és fedő alatt, nagy lángon 15 percig főzzük (nagyon fontos, hogy ez idő alatt ne emeljük fel a fedőt, különben a gombócok összeesnek.)
- A kész gombócokat locsoljuk le vaníliasodóval és szórjuk meg darált mákkal és porcukorral.
ADAGONKÉNT: 1020 kcal, 20 g fehérje, 125 g szénhidrát, 45 g zsír (ebből: 32 g telített zsír)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése