2015. október 4., vasárnap

Gőzgombóc (dampfnudel) - egy gombóc ami életeket mentett

A gőzgombóc, vagyis dampfnudel dél-német területről származik (vitatott, hogy most bajor vagy pfaltzi területről származik-e pontosan) és a legenda szerint a 30 éves háborúban megmentett egy egész falut a pusztulástól. Ugyanis Frekenfeld falucskától az áthaladó svéd csapatok hatalmas sarcot követeltek, hogy ne fosszák ki a falut. Egy küldöttség elérte azonban, hogy ezt a követelést enyhítsék, így az új megállapodás szerint jól kellett lakatniuk az egész svéd századot. Johannes Muck pékmester pedig a feleségével és a segédekkel összesen 1286 darab gőzgombócot főztek és ezzel lakatták jól a svéd lovasszázadot, ami pedig megkímélte a falucskát. Ennek tiszteletére Freckenfeldben emeltek egy gőzgombócos kaput (Dampfnudeltor), melynek boltívét ezernél is több kőből formázott gőzgombóc díszíti.
Hozzávalók (4 személyre):
  • 500 g liszt
  • 30 g élesztő
  • 40 g cukor
  • 2 csipet só
  • 1 tojás
  • 1 tojássárgája
  • 250 ml tej
  • 200 g vaj
  • 1 citrom héja
  • 120 g szilvalekvár
  • darált mák porcukorral
Elkészítés:
  1. A lekvár, a mák, a vaníliasodó, és a porcukor kivételével az összes alapanyagot tegyük egy keverőtálba, és alaposan gyúrjuk össze őket. Ha összeállt a tészta, lisztezett deszkán gyúrjunk sima, egynemű gombócokat belőle, majd meleg helyen kelesszük őket a kétszeresére.Ezután tegyük újra lisztezett deszkára, gyúrjuk meg alaposan, formázzunk hengert belőle, majd osszuk 12 felé. Ezekből formázzunk 12 gombócot, és pihentessük további 10 percig.
  2. Lapítsuk 10-12 cm átmérőjű korongokká, a közepükre halmozzunk szilvalekvárt, , majd óvatosan csomagoljuk be őket. Az alját alaposan csipkedjük össze, hogy a főzés közben ne tudjanak kinyílni.
  3. Tegyünk egy fazék aljára egy magasabb pogácsa szaggatót, arra pedig egy tortalemezt vagy fedőt, amit fedjünk le sütőpapírral. Az edény aljára tegyünk vizet, majd forraljuk fel, majd tegyünk be 3-4 gombócot. és fedő alatt, nagy lángon 15 percig főzzük (nagyon fontos, hogy ez idő alatt ne emeljük fel a fedőt, különben a gombócok összeesnek.)
  4. A kész gombócokat locsoljuk le vaníliasodóval és szórjuk meg darált mákkal és porcukorral.
ADAGONKÉNT: 1020 kcal, 20 g fehérje, 125 g szénhidrát, 45 g zsír (ebből: 32 g telített zsír)

Nincsenek megjegyzések: