2015. szeptember 6., vasárnap

Dupla csokoládés sajttorta - a finom süteményért szenvedni kell

El nem tudom mondani mennyire megszenvedtem ezzel a totrával, és nem is megyek bele, mert még a gondolattól is elsüllyedek szégyenemben, hogy milyen alapvető hibákat követtem el a konyhában. A lényeg annyi, hogy a hibák nagy része saját hülyeségemből adódott, és komolyan nem hittem volna, hogy ebből torta lesz apukám születésnapjára. De végülis csak sikerült, és komolyan mondom ízre (ha kinézetre nem is) életem egyik legjobb sajttortája lett. Apukámnak is nagyon ízlett, habár ő olyan a édességek terén, mint Gombóc Artúr a csokoládéval... Egy tipp: a csokoládészirmokhoz puha csokoládén (a keménynél sszétporlad a csokoládé) húzzuk végig a krumplihámozót.
 
Hozzávalók (16 szelethez):
 
A tésztához:
  • 80 g olvasztott vaj
  • 100 g tejcsokoládés keksz összetörve
A krémhez
  • 900 g krémsajt
  • 200 g barna cukor
  • 4 evőkanál kakaópor
  • 2 teáskanál vaníliakivonat
  • 3 evőkanál kávélikőr
  • 3 tojás
  • 300 ml tejfől
  • 100 g étcsokoládé (felolvasztva)
  • 2-3 evőkanál tej
  • 300 ml tejszín
  • csokoládészirmok a díszítésként
Elkészítés:
  1. Béleljük ki a sütőformát sütőpapírral. keverjük össze a kekszet és az olvasztott vajat, majd nyomjuk bele a sütőforma aljába, és 180 fokon süssük 10 percig.
  2. Elektromos habverővel verjük fel a krémsajtot és a cukrot krémesre és simára, majd adjuk hozzá a kakaót, a vaníliakivonatot, a likőrt, a tojást, a tejfőlt, és az olvasztott csokoládé felét. A maradék csokoládéhoz adjunk annyi tejet, hogy folyékony legyen (ezzel fogjuk díszíteni a tortát).
  3. Kenjük meg a sütőforma szélét egy kis olvasztott vajjal, öntsük bele a sajtkrémes keveréket és simítsuk el a tetejét. Süssük 10 percig 240 fokon, majd vegyük lejebb a sütőt 11 fokra és további 25-30 percig hajuk benn, hogy a krém megszilárduljon, de a közepe folyósabb maradjon. Kapcsoljuk ki  sütőt, és nyitott sütőajtó mellett hagyjuk kihülni a tortát 2 órán keresztül. Tálalásig tegyük hűtőbe.
  4. A tálalás előtt óvatosan vegyük ki a süteményt a formából, és húzzuk le róla a sütőpapírt.Verjük laza habbá a tejszínhabot, és kenjük meg vele a torta tetejét, majd locsoljuk meg az előzőleg félretett olvasztott csokoládéval, és egy kanál segítségével húzzunk kusza vonalakat a tetejére. Hintsük meg csokoládészirmokkal.
SZELETENKÉNT: 490 kcal, 7 g fehérje, 29 g szénhidrát, 39 g zsír (ebből 22 g telített zsír)

Nincsenek megjegyzések: