Itt van a Farsang. Amellett, hogy ilyenkor bulizunk, jelmezbe öltözünk és rengeteg fánkot eszünk. Pár éve volt szerencsém a Velencei Karneválra is kinézni egy barátnőmmel, és amilyen a szerencsénk az évszázad leghidegebb ünnepére sikerült ellátogatnunk (-10 fok volt, ami eléggé szokatlan arrafelé), így ahelyett, hogy a zord időjárás miatt nem túl nyüzsgő eseményben elmerültünk volna, próbáltuk meghúzni magunkat egy-egy kávézóban. Egyetlen pozitív hozadéka az volt a dolognak, hogy ott ittam életem legfinomabb forralt borát. Na de térjünk vissza a fánkokhoz A világ minden táján más-más formában fogyasztják, nálunk a legelterjedtebb a csörögefánk. Spanyolországban és a a latin-amerikai országokban a churros igen népszerű. Hosszúkás alakját onnan nyeri, hogy a habzsákból egyenesen a forró olajba nyomjuk, ami igényel némi gyakorlatot. A végét meríthetjük forró csokoládészószba (ahogyan én), de mártogathatjuk nutellába is, vagy megszórhatjuk fahéjas cukorral.
Hozzávalók (6 személyre):
A tésztához:
- 250 ml tej
- 50 g vaj
- 20 g cukor
- 150 g liszt
- 1/4 kávéskanál só
- 5 tojás
A csokoládés mártogatóshoz:
- 100 ml tejszín
- 100 g étcsokoládé (minimum 60% kakaótartalommal)
- csipet fahéj
Elkészítés:
- A tejet a vajjal és a cukorral forraljuk fel, , majd a lisztet és a sót beleszórva pár perc alatt főzzük sűrű masszává (égessük). Ezután hagyjuk kihűlni, majd egyenként adjuk hozzá a tojásokat, és dolgozzuk el. A tésztát tegyük csillagcsöves habzsákba, és ebből nyomjunk csíkokat a forró olajba. Oldalanként 1-2 perc alatt ropogósra sül.
- A csokoládés mártogatóshoz forrósítsuk fel a tejszínt, majd olvasszuk bele a csokoládét és ízesítsük a fahéjjal. A fánkokkal együtt egy tálban tálaljuk, még melegen.
ADAGONKÉNT: 372 kcal, 10 g fehérje, 30,6 g szénhidrát, 13,3 g zsír (ebből 8,2 g telített zsír)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése