2014. december 21., vasárnap

Marcipános-vörösáfonyás és mogyorós-whiskey-s bejgli - ha már unod a mákosat

Nincs Karácsony bejgli nélkül. Ez általános igazság, főleg Magyarországon. Ha szeretjük, ha nem, akkor is része a karácsonyi menüsornak. Én speciel ki nem állhatom a mákos és a dió bejglit is, a gesztenyést még úgy ahogy megeszem, így muszáj volt valami alternatívát találni. Találtam is, méghozzá két nagyon harmonizáló ízvilágú bejglit, a marcipános vörös áfonyás, és a mogyorós-whiskey-s bejglit. Első alkalommal félreértésből a mogyorós változathoz natúr földimogyorót vettünk, és már nem kaptunk mást, így kénytelenek voltunk azzal elkészíteni. A végeredmény aztán egy snickers ízű bejgli lett, így el is neveztük snickers-bejglinek. Idén már jó előre bevásároltam török mogyoróból, hogy ez a baki ne ismétlődhessen meg újra. Mindenesetre így is-úgy is remek lett, így én ezekkel a bejglikkel szeretnék mindenkinek Boldog Karácsonyt kívánni.

Hozzávalók:

Tésztához (2 rúd bejglihez):
  • 260 g liszt
  • 78 g vaj
  • 52 g sertészsír
  • 26 g porcukor
  • 1 csipet só
  • 4 g élesztő
  • 2 tojássárgája (a fehérjékkel kenjük meg a bejgliket)
  • 105 ml tej
Marcipános vörös áfonyás töltelékhez (1 rúd bejglihez):
  • 100 g marcipán
  • 95 g mandulaliszt (vagy nagyon finomra őrölt mandula)
  • 45 g apróra vágott, aszalt áfonya
  • 30 g méz
Mogyorós-whiskey-s töltelék (1 rúd bejglihez):
  • 125 g mogyoró
  • 55 g méz
  • 45 g barna cukor
  • 15 ml ír whiskey (helyettesíthető más fajtával is)
  • 7,5 g vaj
  • 0,5 tojás
Elkészítés:
  1. Morzsoljuk össze a vajat, a zsírt, a porcukrot és a lisztet. egy másik edénybe öntsük bele az élesztőt, a tejet és a tojássárgákat, és keverjük őket simára. a lisztes keverékhez öntsük hozzá a tejes keveréket, és gyúrjunk sima tésztát belőle.
  2. Ha összegyúrtuk a tésztát, akkor osszuk kétfelé, gömbölyítsük össze, és fóliába csomagolva pihentessük egy órán keresztül. Ezalatt elkészíthetjük a töltelékeket.
  3. A marcipános-vörös áfonyás töltelékhez a vörös áfonya kivételével minden összetevőt dolgozzunk össze a kezünkkel, míg egy porhanyós, kissé száraznak tűnő masszát kapunk. Miután ez elkészült hozzákeverhetjük a vörös áfonyát.
  4. A mogyorós-whiskey-s töltelékhez a mogyorót daráljuk durvára, majd keverjük össze a többi hozzávalóval és egy lábosban, folyamatos keverés mellett melegítsük fel kb. 80 fokra. Ha már forró, húzzuk le a tűzhelyről, és hagyjuk teljesen kihűlni.
  5. A megkelt tésztákat nyújtsuk ki egy 21x28 cm-es téglalappá (fontos, hogy a tészták felülete egyenletes legyen). Tegyük a tésztákra a tölteléket, a szélén hagyva egy kis helyet, így a szélét rá tudjuk hajtani. A végén tekerjük fel a tésztát, majd szurkáljuk meg egy kicsit, hogy sütés közben tudjon távozni a gőz. ezután kenjük meg a tojásfehérjével, és tegyük el egy hűvös helyre száradni.
  6. A sütőt melegítsük elő 170 fokra, a megszáradt bejgliket pedig tegyük egy tepsibe. A sütési idő a tölteléktől függ, de 35-40 perc az ideális.
DARABONKÉNT (MARCIPÁNOS-VÖRÖS ÁFONYÁS BEJGLI): 2148,5 kcal, 68,2 g fehérje, 238,7 g szénhidrát, 95,7g zsír (ebből 64,4 g telített zsír)
DARABONKÉNT (MOGYORÓS-WHISKEYS BEJGLI): 2484,6 kcal, 39,8 g fehérje, 200,5 g szénhidrát, 151,5 g zsír, (ebből 102 g telített zsír)

Nincsenek megjegyzések: