2014. december 14., vasárnap

Drezdai gyümölcskenyér (stollen) - klasszikusan és gluténmentesen

Most is egy klasszikus német karácsonyi édességet választottam, a drezdai gyümölcskenyeret, más néven a stollent. Ez az édesség a 14 századtól eredeztetik, mert ekkor jelent meg először a krónikákban. Az alakja a pólyába csomagolt Jézust szimbolizálja, ezért ma már speciális formában sütik, de kézzel is könnyedén megformálható. Ennek az édességnek egyébként rengeteg változata létezik (ennek az lehet az oka, hogy nem írták le, hanem apáról fiúra szállt a recept), de a drezdai terjedt el leginkább, így ma már ezzel azonosítják. Ezt a hagyományosan Mindenszentekkor sütötték meg, és karácsonyig hagyják állni (nos én nem vagyok egy ortodox ember, így később sütöttem). Rendkívül laktató és kalóriadús, így leginkább csak a karácsonyi időszakban ajánlott, mert utána úgyis jönnek az újévi fogadalmak. ugyanakkor a lisztérzékenyeknek se kell lemondani erről a finomságról mert létezik belőle gluténmentes változat is.

A klasszikus recept:

Hozzávalók (1 cipóhoz):
  • 150 g mazsola
  • 3 ml rum
  • 500 g liszt
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 100 g porcukor + a szóráshoz
  • 50 g élesztő
  • 210 ml tej
  • 200 g olvasztott vaj + a kenéshez
  • 1 db tojás
  • 70 g hántolt mandula
  • 170 g kandírozott vegyes gyümölcs
  • 1 csipet só
  • 0.5 teáskanál őrölt fajéj
  • 0.5 kiskanál őrölt szegfűszeg
  • 0.25 kiskanál őrölt szerecsendió
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 narancs reszelt héja
Elkészítés:
  1. A mazsolát a rumba, és kevés meleg vízbe áztassuk be. A tejet, a porcukrot és az élesztőt tegyük egy tálba, jól keverjük el, és tegyük félre. A cukrozott gyümölcsöket és a mandulát is vágjuk apróra.
  2. A lisztet tegyük egy tálba, és keverjük el benne a sót.Ha az élesztő felfutott, hozzáadjuk a tojást, az olvasztott vajat, az őrölt fűszereket, és a narancs valamint a citrom reszelt héját. Az összetevőket alaposan keverjük össze, majd öntsük a lisztre.
  3. A tésztát alaposan gyúrjuk össze - legalább 10 percen át -, majd tegyük hozzá a lecsurgatott mazsolát, az apróra vágott mandulát, és kandírozott gyümölcsöket. Ha ez megvan, ismét alaposan gyúrjuk át a tésztát, majd takarjuk le, és meleg helyre téve, kb. 90 perc alatt kelesszük a kétszeresére.
  4.  A sütőt előmelegítjük 175 fokra, a tepsit fedjük le sütőpapírral. A kelesztés után átmozgatjuk a tésztát, majd egy 30 cm hosszú, elkeskenyedő végű rudat nyújtunk belőle. A rúd közepét nyújtófával elvékonyítjuk. Az egyik gömbölyded szélét ráhajtjuk, és a mélyedésbe fektetjük. Mindkét hosszanti oldalát kezünkkel benyomkodjuk, gerincet formázunk a sütemény tetején, majd a tepsire tesszük, és 15 percen át kelesztjük. Ha megkelt a kalács, 55-60 perc alatt készre sütjük. A megsült gyümölcskenyér tetejét kenjük meg vajjal és vastagon szórjuk meg porcukorral.
Gluténmentes változat:

Hozzávalók (1 cipóhoz):
  • 250 g gluténmentes lisztkeverék
  • 3 teáskanál sütőpor
  • 3 tojás
  • 75 g olvasztott vaj + a kenéshez
  • 300 ml tejföl
  • 100 g porcukor + a szóráshoz
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 100 g kandírozott vegyes gyümölcs
  • 50 g hántolt mandula
  • 1 narancs reszelt héja
  • 2 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 teáskanál mézeskalács-fűszerkeverék
  • 200 g marcipánmassza darabokra vágva
  • 160 g mazsola
Elkészítés:
  1. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Béleljünk ki gy tepsit sütőpapírral, Szórjuk egy tálba a lisztet, a sütőport, majd adjuk hozzá a vajat, a tejfölt és a porcukrot. Keverjük bele a vaníliakivonatot, a kandírozott gyümölcsöt, a mandulát, a narancshéjat, a fűszereket, a mazsolát és marcipándarabokat.
  2. A tésztából gyúrjunk egy 30 cm hosszú, elkeskenyedő végű rudat nyújtunk belőle. A rúd közepét nyújtófával elvékonyítjuk. Az egyik gömbölyded szélét ráhajtjuk, és a mélyedésbe fektetjük. Mindkét hosszanti oldalát kezünkkel benyomkodjuk, gerincet formázunk a sütemény tetején.
  3. Süssük 45- 50 perc alatt aranybarnára, és ellenőrizzük, hogy belül is megsült-e. A megsült gyümölcskenyér tetejét kenjük meg vajjal és vastagon szórjuk meg porcukorral.
CIPÓNKÉNT: 4932 kcal, 88,5 g fehérje, 504,9 g szénhidrát, 250,9 g zsír (ebből: 110,4 g telített zsír)

Nincsenek megjegyzések: