Idei év ilyen alkoholizálós. Mondjuk ma Mikulás-nap van és illene olyan sütit felrakni, de mivel ezt már tavaly teljesítettem a fahéjas csillaggal, és minden szerénytelenség nélkül isteni lett a tojáslikőröm, így ezé lett a második vasárnap. A tojáslikőr egyébként is elengedhetetlen hozzávalója a Karácsonynak. Az eredete egészen a felfedezések koráig nyúlik vissza, ugyanis portugál konkvisztádorok hozták a receptet Brazíliából. Eredetileg avokádóból készült (és az eredeti neve aligátorlikőr volt), A gyümölcs húsát ízesítették mézzel, valamint illatos
fűszerekkel, meg némi szesszel keverték krémszerűvé, így kortyolgatták. Mivel ez a növény nehezen viseli a hűvösebb európai éghajlatot, így azt tojással helyettesítették és így született meg a mai recept. Az eredetit az avokádó után a hollandok Advocatnak nevezték el, és az eredetinek tartott Vertoopens tojáslikőrt a mai napig így hívják. Na ennyi kis kulturális kitérő után, lássuk is a tojáslikőr receptjét, amit jó időben készítsünk el, hogy az ízeknek legyen ideje összeérni, Érdemes fahéjjal vagy szerecsendióval megszórni a tetejét, mert még különlegessé teszi az ízét. A hűtőben egy hónapig eláll, de kétlem, hogy ennyi idő alatt ne fogyna el.
Hozzávalók (1 literhez):
- 500 ml tej
- 250 ml tejszín
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 rúd vanília kikapart magja
- 200 g porcukor
- 5 tojássárgája
- 250 ml vodka
- A tejet és a tejszínt alacsony lángon kezdjük el melegíteni. Adjuk hozzá a vaníliás cukrot, a vaníliát, és a cukor felét. Mikor felforrt, vegyük le a tűzhelyről és hűtsük le.
- A tojássárgáját keverjük habosra a maradék cukorral. Öntsük hozzá a kihűlt tejes keveréket, majd végül az alkoholt. Alaposan keverjük össze, majd szűrjük le, majd töltsük üvegbe.
- Tegyük a hűtőbe, hagyjuk néhány napig összeérni az ízeket. Minden nap rázzuk fel egyszer a tojáslikőrt az üvegben.

Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése