2015. augusztus 9., vasárnap

Eperfagylalt - alapvető íz

A múlt héten már tettünk egy kitérőt a fagylalt történetéről, így ezúttal megkímélek a kulturális kitekintőtől mindenkit. A héten két fajta eperfagylaltot nézünk meg, amelyből az egyik a klasszikus recept, a másik pedig meg van bolondítva egy kis alkohollal, tehát pityókás eperfagylalt. Habár már jócskán túl vagyunk az eperszezonon a jó hír ebben, hogy mivel fagyit készítünk nyugodtan használhatunk fagyasztott epret is, bár én személy szerint jobban szeretem a frisset, de hát mindig azzal kell gazdálkodni, ami van. Tálalás előtt 20 perccel tegyük át a hűtőbe, hogy kanalazható állagú legyen. 

Klasszikus eperfagylalt:

Hozzávalók (8 személyre - 1000 ml):
  • 500 g eper
  • 200 g cukor
  • 500 g crème fraîche
Elkészítés:
  1. Turmixoljuk össze az epret úgy, hogy hagyjunk benne néhány nagyobb darabot, mert úgy csak finomabb lesz a fagylaltban. Adjuk hozzá a cukrot. 
  2. Ezután egy tálban a cukros eperpürét keverjük össze a crème fraîche-sel, majd az egészet tegyük a fagylaltgépbe. Ha nincs fagylaltgépünk, akkor a tálat tegyük a fagyasztóba 1-2 órára. Amikor szilárdulni kezd vegyük ki, keverjük át habverővel, majd tegyük vissza a fagyasztóba. Egy óra múlva pedig keverjük át újra. Ezután tegyük át a fagylaltot egy fedeles dobozba és hagyjuk megszilárdulni.

Pityókás eperfagylalt:


Hozzávalók (8 személyre - 1000 ml):
  • 225 g eper
  • 200 ml édes desszertbor
  • 140 g barna cukor
  • 500 g crème fraîche
Elkészítés:
  1. Öntsük az eper 2/3-át egy tálkába és szórjunk rá 50 g barna cukrot, locsoljuk meg a desszertborral, majd hagyjuk állni.
  2. A crème fraîche-t és a cukrot verjük fel keményre, majd egy spatula segítségével forgassuk bele a szamócát a krémbe. Kanalazzuk egy fagyálló edénybe és fagyasszuk le 4 órára, míg meg nem szilárdul. Tálaláskor díszítsük a maradék eperrel.
ADAGONKÉNT: 448 kcal, 2 g fehérje, 21 g szénhidrát, 33 g zsír (ebből: 22 g telített zsír)

Nincsenek megjegyzések: